Forleng utedagene med hodelykt

Med en lykt på hodet blir utedagene lengre

Skal du på tur i fjellet eller overnatte i skogen, bør du ha med hodelykt. Da får du mer ut av dagene på tur, samtidig som du er godt forberedt hvis mørket kommer tidligere enn beregnet. Gå-, ski- eller sykkelturer i dårlig lys øker risikoen for uhell, derfor anbefales det å alltid ha hodelykt med på lengre turer.

Nyere hodelykter har LED-lyspærer som gir mye lys, samtidig som de bruker lite batteri. Nå kan du kjøpe lykter med 220 lumen, som kan lyse opp et område på 130 meter i  20 timer, før batteriet må byttes.

Hva er lumen?

Med hodelykter handler mye om lumen. Lumen forteller hvor mye lys som kommer ut fra en lyskilde. Lumen handler ikke om lysstyrke, men mengden lys som treffer en kvadratmeter hvor lyskilden er i sentrum. Mer lumen gir mer lys per kvadratmeter.

Det man skal være klar over er at lumen-tallene produsentene oppgir, ofte bare stemmer de første minuttene lykten er på. Etter at lykten har vært påskrudd i to, tre minutter, reduseres lysmengden, og lumentallene som er oppgitt vil bli for høye. Oppgir produsenten derimot hva som er boost-power, er dette ofte lyktens reelle, maksimale lumen.

For å få mye lumen må man også bære litt ekstra. Mye lumen krever mer batterier, og batterier innebærer mer vekt.

Bright 2000

Moonlight Bright as day 2000. Lykten yter 2000 lumen når den står på fullt.

Hva skal du bruke hodelykten til?

Det finnes hodelykter til forskjellige formål. Skal du bruke lykten til løping, sykkel- og skiturer er det lurt å velge en lett hodelykt med få, små batterier. Flere av treningshodelyktene har også halvmåneformet lysstråle og lyser kun fra hodehøyde og nedover, mens hodelykter som er beregnet på friluftsbruk har en standard sirkulær lysstråle som lyser like mye oppover som nedover. Hodelykter som skal brukes til trening bør også ha gummi på innsiden av hodebåndet så det sitter bedre mot hode eller lue. 

De fleste hodelyktene kan tiltes opp og ned og det er alltid praktisk, men noen av de rimelige modellene mangler denne funksjonen. 

På langturer i skog eller fjell kan du få behov for en kraftigere hodelykt med lengre levetid og større batteripakker. Noen av hodelyktene har en ledning koblet til en batteriboks som kan puttes i sekken eller en lomme mens andre kan festes rundt livet. Disse kan bli tunge å bære hvis man trener, men passe store når man er på tur.

Hodelykt Bright 5000

Moonlight Bright As Day 5000. Lykten yter 5000 lumen når den står på fullt.

Forskjellige lys påvirker synet

Fargen på lyset er viktig. Er det mye tåke eller snø, vil en lykt med kaldt, hvitt lys ofte gjøre lite nytte. Snø og tåke vil spre lyset fra lykten og gjøre alt blendene hvitt. Et varmere lys vil fungere bedre når det er snø eller tåke.

Unntakene er lykter med spesialutviklede linser for skikjøring. Kjøper du en hodelykt med linse beregnet for bruk i snø, som lyktene fra Moonlight Mountain Gear, vil hvitt lys være best.

Bruker man en lykt med kraftig, hvitt lys i mørket, vil det ødelegge nattsynet. Når lykten slukkes, må øynene venne seg til mørket på nytt. Flere hodelykter gir deg muligheten til å bruke rødt lys som ikke påvirker nattsynet. 

Dårligere syn krever mer lys

Har du redusert syn trenger du mer lys og en kraftigere lykt. For folk med veldig redusert syn kan det også hjelpe å bruke hodelykt selv i dagslys. Lyset fra hodelykten treffer gjenstandene vi ønsker å se og blir reflektert tilbake til øyet. Hvis vi bruker en hodelykt som avgir mer lys enn dagslyset, vil gjenstandene reflektere mer lys og øyet vil oppfatte mer.

Lyktene fra norske Moonlight Mountain Gear, er lyktene for deg som ønsker mye lys. Produsenten selv sier at deres «Bright As Day 10.000» er verdens sterkeste hodelykt. Den leverer 10.000 lumen og det blir som å ha med seg dagslys på tur.

Hodelykt Bright 10000

Moonlight Bright As Day 10000. Lykten yter 10000 lumen når den står på fullt.

Salg! 50% på utvalgte varer fra Amundsen! Se mer