Støvelen har alt å si

BloggBlogg

Finner du riktig alpinstøvel, blir skikjøringen mye bedre.

På G-MAX, Slependen bøyer mangeårige servicemann i World Cup, Gudbrand Smith-Erichsen, eller Smitty, seg over et par Head WV Rebels I. Shape Pro ski. Han har montert bindinger og klargjort ski siden juli. Etter at Head Racingsenter åpnet i butikken utenfor Oslo, har folk reist langt for å nyte av «Smittys» ekspertise.

­­— Folk kommer fra hele landet. Det flyr også inn ivrige alpinister fra andre land, bare for å få hjelp til å velge og tilpasse utstyr, sier Smitty.

Det er ikke uten grunn folk kommer til G-MAX på Slependen. Smitty har jobbet med topp-alpinister som Aksel Lund Svindal, Marco Büchel og Atle Skårdal og landslagene til Østerrike, Sveits, Canada og Norge. Etter 25 år som servicemann for de beste Head-alpinistene, har han nå ansvaret for Head-avdelingen på Slependen, og han vet hva som er viktig.

— Folk legger ofte mye penger i et par nye alpinski, men så velger de feil støvler. Har du støvler som ikke passer foten, får du ikke fullt utbytte av de gode skiene.

Mange som prøver alpinstøvler forventer at de skal være behagelig å ha på, men det er ikke riktig.

—Støvlene kan klemme når man prøver de i butikken, og det er da mange gjør feil og går opp en størrelse. Ofte kommer folk ut av butikken med altfor store støvler, sier Smitty.

Bruker du for store støvler vil foten skli rundt inne støvelen. Det resulterer i dårligere kantgrep og kontroll på skiene. Derfor bør du være forberedt på litt ubehag når du velger alpinstøvler. Du skal kunne strekke ut tærne, men ikke ha masse rom foran. Er støvlene litt smale, burde de strekkes og bearbeides. Det kan man gjøre, men det er noe ikke alle vet. Føttene vil også tilpasse seg støvlene.

— Vi kaller det vinterføtter og sommerføtter, sier Smitty.

Føttene våre eser litt ut om sommeren når vi går med løse sko og sandaler. Da får vi sommerføtter. Hvis du gjentatte ganger tar på deg tettsittende alpinstøvler, vil det presse føttene dine sammen, og gi deg vinterføtter.

— Det er ikke så mange som vet at man må tenke på vinter- og sommerføtter. Derfor ender mange opp med støvler som virket passende da de prøvde de i butikken, men som blir for store utover sesongen, sier Smitty.

Er du litt misfornøyd med alpin-utstyret, uten at du kan sette fingeren på hva som ikke stemmer, har Smitty et enkelt, men viktig tips.

— Ikke tenk for mye komfort når du velger alpinstøvler. Be gjerne om hjelp av betjeningen til å finne riktig størrelse, og å tilpasse støvlene. De er kjempeviktige.

G-Sport har gleden av å presentere Vinn Vinn; et unikt fordelsprogram som lar deg vinne igjen og igjen og igjen. Last ned appen nå!