Velg riktig sovepose

Riktig sovepose gir god søvn som igjen gir gode turopplevelser. Men det holder ikke med én sovepose gjennom hele året.

Når man velger sovepose er det viktig å legge egne preferanser til grunn. Hvor lang du er, om du er gutt eller jente og hvilken trivselstemperatur du har, er viktig å ta hensyn til. Soveposer finnes i forskjellige størrelser. Bruker du en sovepose som er for stor, vil kroppen din slite med å varme opp hele posen. Hvis posen er for lang, vil det bli kaldt i tomrommet i bunn av posen, og du vil fryse på bena. Er posen for liten, kommer føttene dine til å være i kontakt med bunnen av posen og presse dunet sammen. Da vil du også fryse på føttene.

Jenter har i snitt en høyere trivselstemperatur enn gutter og det finnes poser som er spesielt formet for kvinnekropper. Les merkingen på soveposen nøye eller be betjeningen om hjelp for å finne riktig sovepose.

Soveposer deles inn i tre hovedtyper:

 • Tresesongposer
 • Sommerposer
 • Vinterposer
fotballsko

Tresesongposer

Tresesongposene kan brukes vår, sommer og høst, men er ikke laget for vinterbruk. Skal du kun ha én sovepose, og ikke trenger å bruke den vinterstid, kan tresesongpose være et bra valg. Men med en tresesongpose vil du måtte bære unødvendig tungt på sommerstid og kanskje fryse litt sent på høsten og tidlig på våren. For å gjøre jobben på kalde netter, bør tresesongposer ha en bra nakkekrage. For å gi luftemuligheter på litt varmere netter bør den ha glidelås i hele posens lengde. Tar du et yttertrekk eller en annen sovepose utenpå tresesongposen, kan den også brukes som vintersovepose.

Sommerposer

Det er stor forskjell på hva slags sommersovepose man har behov for. Skal du telte i skogen i lavlandet har du naturlig nok mindre behov for en varm sovepose enn om du skal sove under åpen himmel på fjellet. På fjellet må du regne med minusgrader, selv midt på sommeren. En varmere sovepose betyr også mer vekt i sekken så tenk gjennom hva du skal bruke posen til før du velger. Tynne dunposer kan fint tåle temperaturer ned mot null grader. De tar liten plass og veier cirka en halv kilo. Velger du en lett sovepose, er det viktig å ha et godt liggeunderlag ettersom de tynne posene gir lite isolasjon ned mot bakken.

Vinterposer

Sover du mye i telt om vinteren må du være forberedt på temperaturer ned mot 20 kuldegrader. Vinterposenes viktigste formål er å holde deg varm. Det går på bekostning av vekten. Vintersoveposer i kunstfiber veier gjerne mellom to og tre kilo mens en dunpose kan være en kilo lettere, men prisen på vinterposer i dun er høyere enn prisen på vinterposer med syntetisk materiale.

Vinterposer har kortere glidelås enn sommer- og tresesongsposer. Det gjør vintersoveposene tettere og varmere, men gir deg samtidig mindre mulighet til å lufte på varmere netter. En vinterpose skal også ha snøring rundt hodet og isolert nakkekrage med stramming.

fotballsko

Dun eller kunstfiber

Det finnes et stort utvalg av soveposer fylt med dun eller syntetiske materialer. Dun har et godt rykte hos mange nordmenn, men i dag finnes det like gode og varme soveposer med syntetisk fyll. De største forskjellene er vekten.

 

Syntetisk:

 • Syntetiske soveposer fortsettere å varme, selv om de blir våte.
 • Syntetiske soveposer er billigere enn dun.
 • Syntetiske poser veier mer og tar større plass enn dun.
 • Det er lettere å rengjøre en sovepose med syntetisk fyll og få tilbake de samme kvalitetene den hadde før vask.
 • En sovepose med syntetisk fyll kan henge og tørke eller ligge på et gulv med varmekabler. Det går ikke med en dunpose.

 

Dun:

 • Dunposer varmer bedre enn syntetiske i forhold til vekt.
 • Dunposene er lettere å komprimere enn syntetisk og tar mindre plass i sekken.
 • Dunen kollapser hvis den blir våt, og slutter å varme.
 • Dunposer er dyrere enn syntestiske.
 • Vask av dunposer krever mer forsiktighet enn vask av syntetposer.
fotballsko

Tips

Hvis du har en sovepose som er for stor, eller om et av barna skal låne din sovepose, finnes det et enkelt triks. Bruk en lisse eller rem til å snurpe igjen posen litt nedenfor føttene. Da kan du lett justere soveposen så den blir i riktig størrelse til brukeren. Soveposer kommer også i forskjellig fasonger. Hvis du sover urolig, eller ikke er vant til å sove i sovepose, kan det være lurt å velge en romslig pose.

Vedlikehold

Dun og kunstfiber skal være flettet inn i hverandre og dette ivaretas best hvis soveposen stappes ned i pakkposen.

Ikke rull soveposen. Rulles posen sammen hver gang den pakkes ned, vil fibrene i soveposen legge seg samme vei, eller ved siden av hverandre, og ikke flettes sammen som de burde. Da mister posen isoleringsevner.

Pakk opp soveposen etter du har vært på tur og heng den til lufting. Flere soveposer kommer med en oppbevaringspose. Etter at posen har blitt luftet burde du putte den i oppbevaringsposen eller en annen luftig og romslig oppbevaringspose. Ikke oppbevar soveposen i pakkposen. Ligger soveposen sammenklemt over lengre tid, vil den endre form og miste isolerende egenskaper.

Du kan vaske små soveposer med dunfyll hjemme, men du er avhengig av tørketrommel. Det er viktig at dunen tørker raskt, ellers vil den klumpe seg sammen, begynne å lukte vondt og bli ødelagt. Husk å ha posen i et oppbevaringstrekk under tørking i trommel. Større dunposer bør leveres til et vaskeri som har kompetanse på vask av dunprodukter.

Hvis du bruker lakenpose inne i soveposen, vil det fungere som sengetøy og dermed hindre soveposen i å bli møkkete. Da blir ikke behovet for å vaske soveposen like stort.

G-Sport har gleden av å presentere Vinn Vinn; et unikt fordelsprogram som lar deg vinne igjen og igjen og igjen. Last ned appen nå!