Guide til riktig dunjakke

Rab Microlight dunjakke

Dunjakker har ulike egenskaper og forskjellige bruksområder. Her finner du tips og råd som gjør det lettere å velge riktig jakke.

Adidas Solar Boost Løpesko

Hva er dun?

Under fuglenes ytre fjærdrakt sitter det mindre, fluffy fjær. Disse små fjærene heter dun. Mange fuglearter har dun på kroppen og er godt isolert fra dagen egget klekker. Etter hvert vokser de større fjærene ut og legger seg over det myke, glatte dunet. Dunlaget blir da skjult, men fortsetter å varme fuglene resten av livet.

Et dun har mange «armer» som samler mye luft. Luften isolerer godt mot kulde. Når du klemmer dunet sammen, blir luften klemt ut, dunet flatt og de isolerende egenskaper forsvinner. Det samme skjer hvis du klemmer på en dunjakke. Dersom jakken er ny og eser raskt tilbake til sin originale form, betyr det at det er tilstrekkelig mengde dun av bra kvalitet i jakken. Bruker den lang tid til å finne sin originale form, kan det bety at dunen ikke er like bra eller at det er lav dunprosent og, eller lav fyllmengde i jakken.

Hvis jakken ikke er ny, kan den dårlige spensten bety at den trenger en vask.

Det er tre viktige faktorer og parametre man bør vurdere når man skal velge dunjakke. Dunblanding, dunspenst, og fyllmengde.

Hva er dunblanding?

Fyllet i en dunjakke består svært sjelden kun av dun, men en blanding av både dun og fjær. Dunblandingen, eller jakkens Composition of Filling, viser hvilket forhold det er mellom dun og fjær i jakken. Er dunblandingen 80/20, består fyllet av 80 prosent dun og 20 prosent fjær. En jakke med høy dunprosent er normalt sett både varmere, lettere og dyrere enn en jakke med lav dunprosent.

Fjærene i fyllet bidrar med å transportere bort fukt, og sørge for at jakken holder seg fluffy ved å binde dunet sammen.

Adidas Solar Boost Løpesko
Adidas Solar Boost Løpesko

Hva er dunspenst(fillpower)?

Dunspensten angir hvor bra hvert dun fyller og hvor bra det holder formen. Dette er avgjørende for hvor godt dunet klarer å holde på luft og isolere. Den vanligste måten å måle dunspenst på, er i en skala som heter Cuin (cubic inches per ounce).

For å måle dunspent og Cuin, plasserer man 20 gram av dunet som skal testes i en glass-sylinder og legger et løst lokk på toppen. Når man slipper lokket i sylinderen vil lokket bli løftet av dunet. Hvor høyt i sylinderen lokket ligger angir dunets Cuin.

Ederdun (fra ærfugl) er den dunen med best spenst, og måler 1200, men ederdun brukes hovedsakelig i dyner og puter. Det er vanlig at tynne dunjakker har mellom 800 og 900 Cuin mens tykke dunjakker har rundt 650 Cuin.

Tykke jakker med 800 Cuin eller mer, anses som jakker med ekspedisjonskvalitet.

Hva er fyllmengde (Net Fill Weight)?

Isolasjonsevnen til en dunjakke er avhengig av dunblanding, dunspenst og fyllmengde. Det er ikke alltid en merkelapp opplyser om fyllmengde, men fyllmengden forteller hvor mange gram dun som er puttet inn i en jakke.

Selv om jakken har mye fyll, betyr ikke det at den er varm. Man er avhengig av at fyllet er i god kvalitet. Har jakken mye fyll, høy Cuin og stor prosent dun, er jakken varm.

Adidas Solar Boost Løpesko

Konstruksjonen på jakka er avgjørende for hvor varm den er

Det blir i hovedsak designet dunjakker på to forskjellige måter. Jakker med boks-konstruksjon og jakker med gjennomgående sømmer.

Dunjakker med boks-konstruksjon isolerer best

I dunjakker med boks-konstruksjon er det sydd inn vegger mellom inner- og ytterstoffet som danner bokser som dunen ligger i. Boksene forhindrer kuldebroer mellom utsiden og innsiden av jakken og isolere jakken bedre enn en jakke med gjennomgående sømmer.

Gjennomgående sømmer egner seg best på tynnere dunjakker

Det er ikke isolerende dun under en søm. Derfor vil det isolere mindre der hvor det er sømmer enn i delene av jakken som er fylt med dun. Sømmene vil derfor fungere som kuldebroer fra utsiden av jakken til innsiden. Skal du ha en dunjakke som kan brukes på skikkelig kalde dager, anbefaler vi derfor å velge en design med boks-konstruksjon.

Salg! 50% på utvalgte varer fra Amundsen! Se mer