LAGLAG

Kle deg fornuftig med Norheim - følg 3-lags prinsippet.

Enkelt forklart er 3-lags prinsippet tre plagg med tre ulike egenskaper. Det innerste laget skal transportere bort fukt fra huden og holde deg tørr. Det mellomste laget skal isolere og det ytterste laget skal beskytte mot regn og vind.

Ull eller superundertøy mot huden:

Hva slags stoff du skal ha innerst mot huden, avhenger av hvor aktiv du skal være. Skal du være lenge ute og holde lav intensitet, som ved gå- eller rolige skiturer, bør du ha ull innerst. Ull isolerer bedre enn andre stoffer og holder deg varm på kjølige dager. En annen god egenskap hos ull, er at det frakter fuktigheten bort fra kroppen og videre ut til neste plagg. Ullundertøy vil derfor føles tørt, selv om du har svettet.

Superundertøy samler også fukt og svette og fører det bort fra kroppen, men holder deretter på fuktigheten. Superundertøy har en isolerende effekt når det er tørt, men i motsetning til ull, forsvinner denne egenskapen når plagget blir fuktig. På kalde dager vil fuktig superundertøy føles kaldt og ubehagelig mot huden.

Superundertøy anbefales til intensive økter, hvor du svetter mye og skal skifte klær og ta deg en dusj etterpå. Mens ullundertøy kan brukes gjentatte ganger hvis det luftes etter bruk, bør superundertøy vaskes etter hver gang det brukes til trening.

Bomull egner seg ikke som innerste lag fordi det samler fukt og tørker sakte.

Fleece eller ull som mellomlag:

Mellomlaget skal holde deg varm. Igjen så avhenger bekledingen av hvilken aktivitet du skal bedrive, men fleece og ull er gode materialer som isolerer bra. Skal du ha høy intensitet er det lurt med fleece som samler fukt og kan kastes rett i vaskemaskinen etter økta. Skal du ha en rolig økt, kan du få mer varme ut av et ullplagg enn fleece.Tynne dunjakker eller tynne boblejakker med teknisk for er også gode alternativer, men de egner seg best når det er veldig kaldt, eller hvis du er i lav aktivitet. Er du usikker på temperaturen er det lurt å pakke en tynn dunjakke eller teknisk boblejakke i sekken.

Vann og vindavstøtende skall ytterst:

Når du skal være aktiv, er det ikke nødvendig med forede ytterklær. Hvis du har kledd deg etter trelagsprinsippet.

Hvis det innerste laget og mellomlaget er tilpasset lufttemperaturen og din aktivitet, holder det med et tynt skallplagg ytterst. Den viktigste jobben til ytterplaggene er å beskytte deg mot vann og vind. Påse derfor at ytterplaggene har en vannsøyle på mer enn 800, som er det internasjonale minstekravet for å kalle et plagg vanntett.

Følger man trelagsprinsippet kan man regulere temperaturen ved å fjerne mellomlaget når det blir for varmt, eller kle på seg et mellomlag til, hvis det blir for kaldt.

Salg! 50% på utvalgte varer fra Amundsen! Se mer