T E L T G U I D E

FÅ INSPIRASJON TIL DIN NESTE TUR

undefined
undefined

TUNNELTELT

Tunneltelt har som navnet sier form som en tunnel, dette ved at teltstengene tres gjennom kanaler i ytterteltet. Fordelene med et tunneltelt er at det har god innvendig plass, og ofte et større fortelt til oppbevaring av utstyr. Tunneltelt tåler mye vind og vær, og bør setts opp slik at kortsiden er mot vinden, da blåser vinden med teltet. Tunneltelt fungerer derfor svært godt i høyt landskap. Tunneltelt må plugges i bakken for å stå oppreist. Det er vanlig å bo 1-3 mann i et tunneltelt.

undefined
undefined

FAMILIE- OG CAMPINGTELT

Familie- og campingteltet kjennetegnes først og fremst ved at det kan ha flere rom, at det har en stor grunnflate og at man kan stå tilnærmet oppreist. Disse teltene veier mye, og er ikke telt man bærer med seg over store strekk. I disse teltene kan man bo en hel familie, gjerne opp til 6-7 personer.

undefined
undefined

KUPPELTELT

Et kuppeltelt er konstruert slik at to eller flere teltstenger krysser hverandre, slik at teltet får en kuplet form – lik en iglo. Disse teltene står stødig av seg selv, men det anbefales å bruke teltplugger for å hindre at det blåser bort. Kuppeltelt tåler mye vekt fra for eksempel snø. Denne typen telt har oftest et lite fortelt, slik at man må ha med seg utstyr inn i innerteltet. Det er vanlig å bo 1-4 mann i et kuppeltelt.

undefined
undefined

VINDSEKK

En vindsekk er et tilholdssted som ikke holdes oppe av stenger. Man bruker kroppen eller luft for å få form på sekken. En vindsekk brukes som beskyttelse mot vær og vind når man trenger å søke ly. Disse er da i en sterk signalfarge slik at man er godt synlige for andre. Noen vindsekker brukes for å kamuflere seg i terrenget når man skal ligge lenge i ro på samme sted, for eksempel under jakt.

LAVVO

Lavvo er et større telt, formet som en høy kjegle og har en sirkulær grunnflate. Kontruksjonen er svært enkel ig består av lange skråstilte «teltstenger» som strekker seg fra jorden og møtes i toppen. Man kan velge å ha åpen himling dersom man skal sette opp ildsted i midten. Moderne lavvoer kan huse 10-14 personer, og brukes ofte i forbindelse med leirskoler og større samlinger.

undefined
undefined

SOVEPOSER

Valg av sovepose har mye å si for opplevelsen, og det kan være verdt å investere litt for å oppnå best mulig søvnkvalitet på tur. Enda viktigere er det at du gjør deg noen tanker rundt hva du skal bruke soveposen til. En allsidig 3-sesongspose passer til de fleste, men skal du telte på vinteren, trenger du en vintersovepose for å holde varmen. På hver sovepose oppgis komforttemperaturen den er laget for, så her det det lurt å tenke gjennom hvilke lufttemperaturer du forventer å sove ute i. Om det er vått når du telter, eller du skal bære langt eller bratt, vil dette påvirke om du bør velge fiber eller dun.

FIBER

En fiberpose er en klassisk og robust allrounder. Historisk har disse hatt en lavere isolasjonsevne enn dun, men dagens teknologi har forbedret syntetisk fiber til at de beste posene nå kan varme like godt som dun, samtidig som de tørker raskere. Ulempen er at fiberposer ikke kan komprimeres like mye, samt at de veier mer enn tilsvarende soveposer i dun. Sovepose med syntetisk fiber er et godt valg for deg som trenger en sommerpose eller en allsidig 3-sesongs sovepose.

DUN

Dunfylte soveposer har et godt rykte, og det er absolutt ikke ufortjent. Dun har høy varmeeffekt i forhold til vekt. Altså veier dunsoveposer ofte lite, noe som er gunstig om du skal gå langt. I tillegg er dun svært komprimerbart og tar lite plass i sekken. Dun er derfor det beste valget om du sover mye ute i vinterhalvåret og er opptatt av vekt. Ulempen til dun er at det tåler fuktighet dårlig. Om soveposen blir våt vil dunet kollapse og miste sin isolasjonsevne. Dunposer er gjerne også dyrere enn fiberposer.

For optimal effekt, er det viktig at du velger en sovepose som passer deg. En sovepose som er for lang, vil ta lengre tid å varme opp, og en for trang eller for kort pose kan oppleves som kald. Soveposer til dame er ofte noe varmere, er romsligere rundt hofta og noen modeller har mykt fleecefôr i fotenden.

undefined
undefined

LIGGEUNDERLAG

Valg av liggeunderlag er avgjørende for å få en god natts søvn. Det er flere faktorer som påvirker kvaliteten, og R-verdi er en av de som er verdt å merke seg. Denne verdien angir underlagets termiske resistens, eller hvor motstandsdyktig liggeunderlaget ift. hvor mye av varmen fra deg som forsvinner gjennom underlaget og ned i bakken. Jo høyere R-verdi, jo bedre motstandsdyktighet. R2 kan velges på sommer i lavlandet, men skal du opp på fjellet bør du velge R3-4 for både sommer, sen vår og tidlig høst. For tidlig vår og sen høst anbefales minimum R4, og på vinteren bør du minst opp på R5. Utover dette er selvfølgelig vekt, pakkvolum og liggekomfort elementer som må vurderes.

Visste du at det er mulig å øke R-verdien ved å bruke flere liggeunderlag? En kombinasjon som ofte er brukt er et skumcelleunderlag i bunn med et oppblåsbart over. På denne måten er man ekstra sikret mot punkteringer i det oppblåsbare underlaget.

undefined
undefined

MATEN SMAKER BEDRE UTE

Bare fantasien setter grenser for hva som kan tilberedes ute i naturen. Ta frem fiskestanga og server rykende fersk middag på primusen, eller gå for det trygge og ta med et par Real Turmat i tilfelle fiskelykken ikke inntreffer som bestilt. Husk bålforbudet mellom 15. april til 15. september, og bruk i tilfelle godkjente bålplasser eller primus.