Allsidig påske

Blogg

Lite snø, varmt vær og bra stemning langs fjorden gjør at mange velger å tilbringe påsken i lavlandet. Den sene påsken inviterer til god variasjon.

Det finnes ingen enkel måte å forklare hvorfor påsken er senere noen år enn andre, men dette er grunnen.

Første påskedag er første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Vårjevndøgn ligger alltid mellom 20. og 21.mars. I år er første fullmåne etter vårjevndøgn 19. april. 1. Påskedag er derfor 21.april.

Litt forenklet påske- og bibelhistorie

Jesus ankom Jerusalem på Palmesøndag og det er da påsken starter. På Skjærtorsdag deler Jesus et måltid med disiplene, blir angitt av Judas og tatt til fange. På langfredag blir han korsfestet og dør. På påskeaften sørget tilhengerne over Jesus, men dagen etter er graven tom. Andre påskedag feires det at Jesus har stått opp fra de døde.

Tips for en tørr by-påske

I år kommer påsken sent. Palmesøndag er 14.april og snøen er allerede borte i store deler av landet, mens i høytliggende og nordlige strøk vil det fortsatt ligge snø. Det åpner for flere muligheter hvis du tilbringer påskeferien i byen, på sjøen eller på fjellet.

Man trenger ikke reise bort for å få en fin påske. Er du strandet i en norsk by, er det aldri langt til naturen. Sola skinner kanskje sterkere i høyden, men den nytes like godt i lavlandet og på sjøen . 

By-påske er trenings- og sykkelpåske. Blomstene har foldet seg ut, smeltevannet fra snøen fyller bekkene i marka og fuglene har vendt tilbake fra sin årlige sydentur. Hvis været spiller på lag, kan en by-påske på sykkelsetet eller i gode løpesko være en flott start på årstiden som kommer. Og kanskje også en pangstart på årets løpesesong.

Når du har fri og litt ekstra tid, er det hyggelig å legge litt ekstra i treningene. Om du oppsøker et vann, en elv eller sjøen, vil vannet mest sannsynlig virke beroligende og ta bort fokuset på hvor langt du har igjen av turen og hvor sliten du er. Og det er mye av det påsken handler om- roe ned og ta seg god tid til å gjøre det man har lyst til og det kropper trenger. Alle har godt av å trene og det er bevist at vår mentale helse blir bedre av at vi oppsøker naturen og tilbringer tid ute. Lyden av fugler, vind i trærne og en rennende bekk, gjør sykkel- og løpeturen lettere.

De store vår-løpene nærmer seg raskt. Skal du delta på Holmenkollstafetten, Sentrumsløpet, Sandnesløpet, Åsaneløpet, London Marathon eller et av de andre store eller små løpene, er det på tide å komme i gang med løpingen. Legger du inn noen treningsøkter i påsken, blir konkurranseopplevelsen garantert bedre enn om du går rett fra vinterdvale til startstreken. Forhåpentligvis vil et godt løp også friste til gjentagelse og mer trening.

Påsken er hellig på sjøen

For mange båteiere skal påsken tilbringes på sjøen. Fine turer i rolig farvann med solkrem i baggen og grillmat på dekk, og kanskje en dukkert for de modigste, blir en pangstart på båtsesongen.

Lite er så behagelig som å sitte i en båt med fiskestanga når sjøen er rolig og solen skinner. Kanskje biter fisken, kanskje biter den ikke. Det viktigste når man fisker er ikke alltid hva man får, men roen, enkelheten og spenningen. En fisketur tvinger deg til å slappe av samtidig som forventingene til hva som kanskje fristes av sluken, gjør at du hele tiden fokuserer på stanga. Enkle gleder.

Redningsvest er et must for alle som er på vannet. Om du er mest på båten eller en frodig øy i fjorden, redningsvesten en god forsikring for både barn og voksne. Mye av moroa ved å være ved sjøen er muligheten man har muligheten til å leke i vannkanten. Barn elsker å fiske krabber, bygge sandslott med vollgrav, gå på skattejakt eller oppdagelsesferd blant glatte svaberg og drivved. Skjer det et uhell, eller blir barna litt for ivrige i leken, er det fort gjort å havne i vannet. Har alle på seg redningsvest, kan både barn og voksne feriere med litt lavere skuldre.  

Regler om bruk av redningsvest

  • Alle som befinner seg i en båt som er åtte meter eller mindre, må ha på flyteutstyr som seilvest, redningsvest, sportsveste, padlevest eller andre former for flyteplagg når båten er i fart. 
  • Båt i denne sammenheng omfatter også kajakk, kano, vannscooter, oppblåsbare robåter og tråbåter.
  • Godkjent flyteutstyr skal være CE-merket.
  • Båtfører har ansvaret for at barn under 15 år har lovpålagt utstyr.
Regatta

Påske på fjellet

Skal du ha gode snøforhold på fjellet i påsken, må du høyt opp og tidlig i gang på morgenen. Risikoen for at solen gjør snøen bløt og forholdene dårlig i østvendte alpinbakker er stor, men planlegger du turen og dropper syvsovingen er det fortsatt mulig å få gode skiopplevelser.

Skal du på skitur utenfor løypene på vidda, er brede ski best. Jo bredere ski du har på bena, jo lettere er det å gå uten å synke gjennom snøen. Fjellski er bredere og har bedre bæreevne enn vanlige, smale langrennsski. Derfor egner de seg godt til påskeføre med myk snø og stor risiko for å tråkke gjennom.

Hvis du skal kjøpe fjellski kan du velge mellom ski med eller uten stålkant. Stålkantene gir best feste i svingene og når du ploger på hard og isete snø, men hvis du går på ski med hund, kan hunden skade seg på stålkantene. Derfor kan du også velge fjellski uten stålkant. Det er også forskjellig bredde på fjellskiene. De bredeste skiene får ikke plass i ny-oppkjørte spor, men flyter desto bedre på snøen utenfor løypene. De smaleste fjellskiene passer fint i de ny-oppkjørte løypene, men har ikke like god bæreevne utenfor. De er likevel bredere enn vanlige langrennsski. Det finnes også et kompromiss mellom brede og smale fjellski. Disse passer i ny-oppkjørte spor og har mye bedre bæreevne enn vanlige langrennsski. Perfekt for deg som vil gå litt i og litt utenfor sporet.

Når snøen begynner å bli skikkelig råtten, eller det veksler mellom snø og tørre flekker, kan truger være et bedre alternativ enn ski. Du kan velge mellom truger med stor flate og mye bærekraft eller lettere truger beregnet på treningsøkter og turer hvor man holder høyere hastighet. Noen truger har også kraftige skarejern som fester godt på hard snø og isete overflater.

G-Sport har gleden av å presentere Vinn Vinn; et unikt fordelsprogram som lar deg vinne igjen og igjen og igjen. Last ned appen nå!