Ull eller teknisk undertøy?

ULLULL

KLER DU DEG RIKTIG KAN DU BRUKE VINTEREN, UANSETT TEMPERATUR.

Plaggene du har nærmest kroppen avgjør hvordan kroppstemperaturen din blir. På vinterstid har du egentlig bare to gode alternativer hvis du skal være ute, ull eller teknisk superundertøy. Styr unna bomull når du skal være aktiv i kulden. Bomullen trekker til seg fuktighet fra kroppen, og vil bli våt og kald. Når bomullen blir fuktig, vil den ikke fungere som et isolerende lag mot huden, men virke mot sin hensikt og kjøle ned kroppen.

HOLD DEG VARM MED ULL

Hvis du skal utføre en aktivitet med lav intensitet, vil vi anbefale ull. Ull inneholder masse luft, og luft isolerer. Skal du for eksempel ake, gå på skøyter, stå alpint eller snowboard, vil kroppen produsere mindre varme enn når du løper, spiller fotball eller tar en hard økt i langrennssporet. Ull isolerer og varmer bedre enn superundertøy og absorberer fukt fra kroppen, slik at du holder deg tørr og varm når du er i lav aktivitet. Ull kan absorbere cirka 30 prosent av sin egen vekt i fuktighet. Etter bruk kan ull henges til tørk og brukes mange ganger før det burde vaskes. Lukt har vanskelig for å feste seg til ull.

De fleste ullplagg har oppgitt ullprosenten i plagget. Jo høyere prosenten er, desto varmere er plagget. En annen indikasjon er micron, som sier noe om tykkelsen rå-ullen. Jo høyere tallet er, desto tykkere er plagget. Høyt tall betyr varmt plagg, mens lavt tall betyr et mindre varmt, men mykere plagg.

ETT-LAGS OG TO-LAGS ULL

Det er store forskjeller på ullundertøy. Ett-lags og to-lags ull varmer like mye, og kan brukes om hverandre, men har forskjellige fordeler.

Ett-lags ull ligger rett på kroppen og vil trekke til seg fuktigheten kroppen avgir, samtidig som det holder deg varm. Ullen vil fortsette å holde deg varm, selv om den er fuktig. Ett-lags ull er ofte strikket av 100 prosent myk merino ull som ikke klør, men plaggene kan også inneholde en miks med, for eksempel polyester, silke, viskose, nylon eller bambus. Formålet med blandingen kan være å gjøre plaggene mer behagelig å ha på huden, men det kan også være for å øke slitestyrken på ull-produktet. Ull er ikke like slitesterkt som tekniske tekstiler.

Er du en person som ikke liker å ha ull rett på kroppen, kan du velge to-lags ull. Ullplaggene som er laget med to lag har ett ytterlag av ull som skal holde deg varm, og i tillegg et mykt lag som skal være behagelig, innerst mot huden. Det innerste laget er ofte laget av polyester.

To-lags ull er like varmt som ett-lags, men vi anbefaler likevel to-lags fremfor ett-lags ull hvis du skal være i moderat til høy aktivitet. Det innerste laget, for eksempel i polyester, vil frakte fukten bort fra kroppen og ut i ull-laget. Ull-laget vil absorbere fukten og polyester-laget vil forbli tørt mot huden mens du trener.

Ullundertøy

TREN HARDT MED SUPERUNDERTØY

Kunstfiber absorberer ikke fuktighet og produseres slik at fuktigheten skal gå raskt gjennom. Kroppsvarmen transporterer fukten bort fra kroppen, og videre ut til klesplaggene du har utenpå.

Ulempen ved det tekniske undertøyet er at det ikke absorberer fukten, slik som ull. Mens du kan henge opp ulltøyet til lufting etter bruk, og bruke det flere ganger, må superundertøyet vaskes etter èn treningsøkt. Hvis du skal trene hardt, svette mye og dusje etterpå, er superundertøy et bra valg. Det holder ikke like bra på varmen som ull, men ved intensitet du skal holde høy intensitet vil kroppen produsere mye egen varme og behovet for varme ull-klær blir mindre.

Teknisk undertøy er mer slitesterkt enn ull-undertøy. Det tåler både røffere bruk og mer vask.

Kilde: Althea Gagliano, tekstilteknikker Gresvig

 

Teknisk undertøy

G-Sport har gleden av å presentere Vinn Vinn; et unikt fordelsprogram som lar deg vinne igjen og igjen og igjen. Last ned appen nå!