Fjellski åpner en verden av muligheter

Fjellet er både vakkert og utfordrende. Ta med familien på tur, skap opplevelser, men vær godt forberedt. 

Fjellet er alltid klart for å utforskes. Har dere kledd dere riktig, fulgt trelagsprinsippet, pakket pulken og sekken og spent på fjellskiene, er dere rustet for fjellheimen. Er du godt forberedt, kan du fokusere på opplevelsen og kjenne at du lever i møte med elementene.

Noen ski har flere bruksområder, men ingen ski passer til alt. Står du mye på ski på fjellet, burde du vurdere fjellski før neste tur. Her har du en liten guide til hvilke ski som fungerer til hva.

Brede ski

Hvis du skal gå mest utenfor løypene, og i kupert terreng, burde du velge brede fjellski. Brede ski flyter bedre på løssnø enn smale ski, noe som også gjør dem bedre og lettere å manøvrere i nedoverbakker. Skal du gå mest i preparerte spor, burde du ikke velge de bredeste skiene ettersom de ikke får plass i sporene og vil bremse farten.

Normal bredde

For deg som foretrekker å veksle mellom å gå i og utenfor sporet, eller som går noen kilometer i preparerte løyper fra parkeringsplassen til du er inne på vidda, kan det være lurt å vurdere fjellski med normal bredde. De passer bedre i oppkjørte spor, men har også noen av de gode flyteegenskapene til en bredere ski. Fjellski med normal bredde kan brukes til det meste.

Smale fjellski

Går du først og fremst i oppkjørte løyper, kan smale fjellski være noe for deg. De passer bedre i skispor enn de bredere skiene, og har ofte også bedre smørespenn. Selv om de er smale, er de likevel bedre å bruke utenfor skisporene enn for eksempel turski.

På tur med hund

Flere av fjellskiene kommer med stålkanter for å gi bedre feste og manøvreringsegenskaper på hardt føre. Liker du å ha med hund på tur, burde du likevel velge ski uten stålkanter ettersom de kan skade hunden.

Fell på fjellski

De fleste fjellskiene kommer uten fell. Grunnen til det, er at fjellskiene er så myke at fellen vil subbe ned i snøen, og bremse i utforkjøringer. Fell til fjellski må kjøpes ved siden av skiene og festes på ved behov. Åsnes selger lang fell som passer til alle fjellski, men både Åsnes og Fischer selger også kort fell som bare passer til sine ski.

Man kan velge fell i tre forskjellige materialer: mohair, nylon og mix. Fell i mohair glir best, men er mindre holdbar. Nylonfellen glir dårligst, men er mer holdbar, mens mix-fellen ligger midt mellom, både på glid og holdbarhet.

Tips: Legger du fellene i fryseren bevarer du limet best.

Fjellski

G-Sport har gleden av å presentere Vinn Vinn; et unikt fordelsprogram som lar deg vinne igjen og igjen og igjen. Last ned appen nå!