Slik velger du riktig sovepose

Når man skal investere i en ny eller sin første sovepose er det normalt 4 ting man primært tenker på. Pris, varme, vekt og pakkvolum.

Varme, eller temperatur er et stort tema og kan diskuteres opp og ned. Men industrien og produsentene har etter hvert unisont kommet frem til at den standardiserte soveposetesten EN 13537 gir kunden god informasjon til å gjøre et riktig temperaturvalg. EN 13537 testen gir 4 forskjellige temperaturer, men normalt bruker man bare 3 av disse. Comfort, Comfort limit og Extreme temperatur.

Kort fortalt

•    Er du en normal kvinne med liten turerfaring: forhold deg til Comfort temperatur

•    Er du en normal mann: forhold deg til Comfort limit temperaturen

•    Extreme temperatur skal du helst holde deg unna

Alt i mellom er avhengig av turerfaring, treningsform og erfaringer man selv har gjort på tidligere turer. Er man frossen eller varm av seg. Når du har bestemt deg for temperaturgrense kan du gå videre i dine valg. Her er en oppsummering:

Sovepose

Pris

Soveposer kan koste fra 499 – 12999. Det beste rådet er å bruke så mye penger du har råd til. Gode soveposer vil vare i mange år med mye bruk og har generelt lengre levetid enn annet fritidsutstyr. Det kan fort bli en bortkastet tur når man ligger søvnløs og fyser.

Passform

Man burde prøveligge soveposen dersom det ikke er oppgitt mål, skulderbredde, hoftebredde, fotbredde og lengde. At posen er lang nok, bred nok og har nakkekragen på riktig sted har alt å si for varme og komfort i soveposen. Noen soveposer er smale og andre brede, finn den passformen og lengden som passer deg best.

Fylltype

Dunfyll er den beste isolasjonentypen i soveposer. Dun han høyest varme til vekt forhold, er mer komfortabelt, har en lengre levetid og er mer komprimerbart enn syntetisk fyll. Dersom du ikke skal sove i våte og veldig fuktige omgivelser er dun det beste valget. Levetiden er også over 2 ganger så lang.

Konstruksjon

Konstruksjonen holder fyllet på plass. En god konstruksjon gjør at du får mindre dunvandring og hindrer kuldebroer i posen. På kortere turer har dette lite å si, men på turer over flere dager og ekspedisjoner har konstruksjon alt å si. Klumping og dunimmigrering skjer lettere i poser med dårlig konstruksjon. Se etter poser med gode konstruksjonsmetoder, som f.eks trapezoid, slantwall, V-baffle konstruksjoner.

Sovepose

Ytterstoff

Vannavstøtende ytterstoff med PU coating eller membran er gode i fuktige, våte forhold og lengre turer. Tynnere, lettere og mer pustende ytterstoff er også gode til lengre turer ettersom de kan tørkes lettere, men er mer utsatt for påvirkning av fukt. Hvis du velger et mer beskyttende ytterstoff for bruk uten telt eller bivouac burde du være obs på at det tar lengre tid å tørke dersom den blir våt.

Vekt og pakkestoff

Er du ivrig turfant eller turspire burde du tenke lettvektspose. En god sommerpose som tåler noen minusgrader kan veie fra 900 – 500 gram avhengig om man velger and eller gåsedun. 3-sesongspose fra  1200 – 750gram og vinterpose fra 2200 – 1600 gram. Du kan til og med få – 40 C poser helt ned til 2 kg dersom du er villig til å betale for det.

Fylledetaljer

Fyllmengden har mest å si på soveposens varme, men også fyllkraften har en stor innvirkning. Høyere fyllkraft betyr normalt bedre dunkvalitet som gir en mer varmeeffektiv sovepose. Mer varme med mindre vekt og pakkstørrelse. Men vi skal også skal også være oppmerksom på fylldetaljene. Har dyrene det bra, er det noe system som ligger til rette for at du kan sjekke at ikke fuglene har hatt et horribelt liv for at man skal sove i en billigst mulig pose. Velg merker med kvalitetskontroller på sourcing av dun som f.eks Down Codex. Er du totalmotstander av dun som isolasjon, velg syntet.

Egenskaper

Vil du ha lomme, full lengde på glidelås, venstre eller høyre glidelås, feste til liggeunderlag, egen lomme til den oppblåsbare puten din. Vel valget er ditt, men det enkleste er ofte det beste. Velg minimalistisk lettvekt eller comfort glamping( luksus camping).

Varme

Forholder man seg til EN13537 temperaturer så er man normalt på den sikre siden, men husk at liggeunderlag og soveforhold har stor påvirkning på komforttemperatur. Det er en ofte godt å ha en sovepose som tåler mer enn det man trenger. Lufting gjør man lett med glidelås.

Sovepose
Sovepose

G-Sport har gleden av å presentere Vinn Vinn; et unikt fordelsprogram som lar deg vinne igjen og igjen og igjen. Last ned appen nå!