Hvilken hodelykt bør jeg velge?

hodelykt

Hodelykten på bildet er Moonlight Mountain Gear Bright as day med 2000 lumen.

Utvid horisontene og forsterk opplevelsen med en lykt på hodet. Her er noen tips til hva du bør tenke på når du velger hodelykt.

Alle som tilbringer tid ute, vil ha bruk for en hodelykt, men hva slags lykt du trenger, avhenger av hvor du skal være, og hva du skal bruke den til.

Når du løper

Det er gøy å løpe i mørket med hodelykt. En god lykt, med mye lumen, gir deg god og detaljert oversikt så du unngår å snuble i steiner og skli på glatte røtter som skjuler seg i mørket.

Det er upraktisk med store batteripakker når du løper, derfor anbefaler vi å velge en lett hodelykt med få batterier til løping. Gjerne med plass til batterier i selbve lykthuset. Det er også praktisk om det er gummi på innsiden av strikken slik at lykten sitter bedre når du løper. Har du en lykt med 180-300 lumen er det sterkt nok for de fleste løpeturer.

Når du sykler

Når du sitter på sykkelsetet vil en hodelykt fungere som et supplement til sykkellykten. Mens en sykkellykt alltid er rettet fremover, kan du lyse opp områdene rundt deg med en lykt på hodet. I tillegg til bedre sikt, blir du også mer synlig.

Noen hodelykter selges med hjelmfeste mens til andre hodelykter kjøpes hjelmfeste separat.

Sykkeloglykt

Når du går på tur

Hodelykten er obligatorisk i tursekken. Skal du sette opp telt, samle ved eller forberede fiskeutstyr etter solnedgang er man avhengig av kunstig lys. Vil du prioritere vekt og pakkstørrelse eller lumen? Velg den lykten som passer ditt bruk og prisklasse best.

Når du står på ski

Når du står på ski i mørket er det lurt å ha en kraftig lykt slik at du har god tid til å se ujevnheter og hindringer og planlegge kjørelinjen. Batteriene er ofte større og tyngre på hodelykter med mye lumen og har lange ledninger som gjør at du kan putte batteriet i sekken eller jakkelommen. Velg en hodelykt med 1000 lumen eller mer, hvis du skal bruke den til skikjøring.

lyktisnoe

Allroundlykt

De fleste av oss bedriver flere aktiviteter enn én, og da er det praktisk med en hodelykt som dekker flere behov. Velger du en lykt med lav vekt som yter mellom 300 og 2000 lumen, får du dekket de fleste bruksområder. Velg også en hodelykt som lar deg justere lysstyrkenivået etter bruk og behov.  

Barnelek med hodelykt

Barn elsker hodelykt. I skogen, på vidda, i gata eller på et mørkt rom, en hodelykt gir leken en ny dimensjon.

Det er spennende å leke gjemsel mens lyskjeglen saumfarer det mørke barnerommet, litt skummelt å gå i skogen når skyggene av trærne blir levende og nervepirrende når lyset avslører harespor i snøen, når man er på jakt etter påskeegg.

 Det finnes rimelige, lette, gode hodelykter som dekker de fleste bruksområdene til et barn.

Synlige barn er tryggere barn. Når barna bruker hodelykt er de lettere å se i trafikken. Noen lamper har også en «blinke-innstilling». Blinkende lys er enklere for øyet å oppdage enn statisk lys og vil gjøre barn og voksne ekstra godt synlig.

gaturlykt

Hva er lumen?

Lumen beskriver mengden lys som treffer en kvadratmeter hvor lyskilden er i sentrum. Mer lumen gir mer lys per kvadratmeter.

Lumen-tallene produsentene oppgir, stemmer ofte de første minuttene lykten er på. Etter at lykten har vært påskrudd i to, tre minutter, reduseres lysmengden. Oppgir produsenten derimot hva lykten yter i boost-power, er dette ofte lyktens reelle, maksimale lumen.

Mye lumen koster litt ekstra, krever mer batterier og medfører derfor ofte mer vekt.

gaturlykt

Forskjellig lys påvirker synet

Fargen på lyset i hodelykten er viktig. Er det mye tåke eller snø, vil en lykt med kaldt, hvitt lys fungere dårlig. Snø og tåke vil spre lyset fra lykten og gjøre alt blendende hvitt. Et varmere lys vil fungere bedre når det er snø eller tåke.

Hodelykter med kraftig, hvitt lys i mørket, vil ødelegge nattsynet. Når lykten slukkes, må øynene venne seg til mørket på nytt. Flere hodelykter gir deg muligheten til å bruke rødt lys som ikke påvirker nattsynet.

Med hodelykt får du også bedre syn i dagslys

Har du redusert syn, trenger du mer lys og kraftigere lykt. Folk med veldig redusert syn kan også ha stort utbytte av å bruke hodelykt i dagslys. Lyset fra hodelykten treffer gjenstandene vi ønsker å se og reflekteres tilbake til øyet. Bruker du en hodelykt som avgir mer lys enn dagslyset, vil gjenstandene reflektere mer lys og øyet vil oppfatte mer.

Hva er IP-sertifisering?

IP-sertifisering står for Ingress Protection, eller inntrengningsbeskyttelse. IP-sertifisering er en internasjonal standard for enheters motstandsdyktighet mot støv og vann.

IP-koden består av ett siffer som beskriver hvor motstandsdyktig enheten er mot tørre og faste legemer og et annet siffer som beskriver hvor godt enheten tåler vann.

ipx
Hodelykter
Hodelykter
Hodelykter
Hodelykter
Hodelykter
Hodelykter
Hodelykter

G-Sport har gleden av å presentere Vinn Vinn; et unikt fordelsprogram som lar deg vinne igjen og igjen og igjen. Last ned appen nå!