Feil skodd?

MYE Å VELGE MELLOM: Lave, høye, harde, myke, mange eller få knotter? Det er flere hensyn å ta når man skal kjøpe fotballsko.

Fotballsko ser ofte kule ut, men riktig valg av fotballsko handler om mer enn farger og utseende. Skoens kanskje viktigse egenskaper sitter i sålen.

– Jeg bruker grus-sko.

Det sier David McGhie, på spørsmål om hvilke støvler han bruker når han spiller fotball på kunstgress. McGhie er Postdoktor på Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap på NTNU i Trondheim. Som arbeidsbeskrivelsen tilsier, forsker McGhie blant annet på utøveres bevegelser og hvordan sko fungerer på det stadig mykere kunstgresset.

– Nå er vi på tredje generasjons kunstgress og det er store forskjeller på nytt og gammelt kunstgress. Knottene på fotballskoene er konstruert for å synke ned i jorda og feste seg når man løper, men jo mer hardpakka gummiknottene på kunstgressbanen er, jo vanskeligere blir det å synke ned, sier McGhie.

Postdoktoren synes det er rart at fotball-støvler med grus-knotter er så lite etterspurt. For mange ville det vært lurt å ha et par sko med grusknotter å variere med. 

Anbefaler å variere

– Våre nyheter harmoniserer med de nyeste banene, og vi anbefaler å velge sko etter behov, sier Stian Filtvedt, Key Account Manager for Adidas fotball i Norge.

Filtvedt påpeker at de nyeste kunstgressene er myke og at det ligger mye jobb bak designet av nye kunstgress-knotter. McGhie mener man kan tenke annerledes.

– Jeg er veldig skeptisk til de moderne knottene som er laget spesielt til kunstgress, for forskjellene på forskjellig kunstgress er store. Det er nok friksjon i kunstgress til å bruke grusknotter. Det har vi forsket på, og derfor bruker jeg selv støvler med grus-såler.

fotballsåler

MYE Å VELGE MELLOM: Lave, høye, harde, myke, mange eller få knotter? Det er flere hensyn å ta når man skal kjøpe fotballsko.

Grus-sålene har mindre knotter, knottene er mykere og det er ofte demping i sålene fordi de er beregnet for å brukes på hardt underlag, og det er her McGhie mener det er gjort feilvurderinger, for kunstgress er heller ikke alltid mykt, uavhengig om det er gammelt eller nytt.

– Det blir strødd sand og gummi-biter i kunstgresset som skal gjøre det mykere, men det må «harves» opp med jevne mellomrom for å ivareta kvaliteten på banen. Hvis ikke blir både sand og gummibiter tråkket ned og liggende som et komprimert, hardt belegg i bunnen.

Stadig flere fotballbaner i Norge dekkes med kunstgress og McGhie mener det mangler noe i fotballstøvel-sortimentet som passer bedre for de stadig mer aktuelle kunstgressutfordringene. Stian Filtvedt mener flere sko er løsningen.

– De minste barna trenger ikke så mye feste og kan lett bruke turf-såle (grus), men når spilleren blir større og tyngre vil behovet for bedre feste øke. Trener man fire, fem ganger i uka vil vi uansett anbefale utøvere å benytte seg av flere forskjellige par med sko. Variasjon er bra for ben, rygg og føtter, og bruk gjerne sko med turf-såler for å variere, sier Filtvedt.

Hvis man ikke har mulighet til å kjøpe to par sko anbefaler Filtvedt at man bruker joggesko på oppvarmingen for å avlaste kroppen, og venter med kunstgressknottene til de mer intense delene av treningen.

G-Sport har gleden av å presentere Vinn Vinn; et unikt fordelsprogram som lar deg vinne igjen og igjen og igjen. Last ned appen nå!