Fluer og fluesnører

Hvilke typer skal brukes til hvilket bruk?

Våtfluer

Våtflue brukes etter ørret som beiter på insekter. Fiskes med små rykk og pauser. Mest brukte krokstørrelse er str. 12. Mange bruker også dobbelkrok i str. 12 eller 14. Doble våtfluer i str. 8 brukes mye til fiske med oter.

Tørrfluer

Tørrflue brukes hovedsaklig ved fiske etter vakende fisk. Den skal normalt ligge stille på vannet eller drive fritt med strømmen i elva. Mest vanlig krokstørrelse er str. 12.

Streamer

Streamere er stort sett fiskeyngelimitasjoner og fisker godt på storørret og sjøørret. Fiskes ofte inn med lange drag og pauser. Streamere er fine å bruke ved kvelds - og nattfiske.


Fluefisking
Fluefisking

Nymfer

Nymfe brukes særlig etter fisk som beiter like under overflaten. Fiskes vanligvis som tørrflue. Det finnes et utall av mønster og det er vanskelig å anbefale noen spesielle.

Fluesnører

Fluesnøret er den viktigste delen av utstyret. Det er bygget slik at det blir tynnere mot enden for å gi en fin overgang til fortommen, som igjen presenterer flua. Snørets oppbygging kan deles inn i to hovedgrupper:

  • "Double Tapered" (DT) som har det tykke partiet midt på snøret.
  • "Weight Forward" (WF) som har tyngden forflyttet frem mot spissen.

Nybegynnere bør velge et flytesnøre i AFTM - klasse 5-6 ved normale forhold. Det er det letteste snøret å løfte ut av vannet til nye kast. Elvefiske med våtflue er den formen for fluefiske som det er enklest å starte med. Strømmen vil her være med å strekke snøret og presentere flua fint for fisken.

Fortom
I tillegg til selve fluesnøret trenger du en fortom og en bakline for å være fullt utrustet til fluefiske. Den skal være en naturlig forlengelse av snøret. Det betyr at denne delen av snøret ikke må være laget av for mykt materiale.

Fluefisking

G-Sport har gleden av å presentere Vinn Vinn; et unikt fordelsprogram som lar deg vinne igjen og igjen og igjen. Last ned appen nå!