Hvordan velge riktig skolesekk?

Skolebarn må ofte bære tunge bøker langs skoleveien. Å velge en god skolesekk, med gode bæreegenskaper og ergonomisk passform, er derfor svært viktig, for å unngå belastningsskader. Derfor er det alltid lurt å ta barnet med i butikken for å prøve sekken før du kjøper. 

Riktig størrelse

Selv om barnet skal bruke sekken i noen år, er det viktig å ikke kjøpe altfor stor sekk. Du bør heller investere i en ny når barnet har vokst ut av den gamle. Sekken bør ha en ryggplate med god polstring og ligge godt inntil ryggen hele veien fra øverste del av ryggen ned mot korsryggen. Legg gjerne litt vekt i sekken når barnet prøver den. Det vil gi et mye riktigere inntrykk av hvor god sekken er å bære.

Gode skulderstropper

Skulderstroppene bør være brede og godt polstret, men ikke så brede at de gnager inntil nakken eller går utenfor skuldrene. Det er en fordel at de er litt innsvingt, for at de skal sitte godt og ikke gli ned, og for at armene skal kunne bevege seg fritt. Reimene bør ha gode justeringsmuligheter som barnet greier å styre selv, slik at de passer uansett hvor tykke klær barnet har på seg.

skolestart

Justering av sekken

For at sekken skal sitte ergonomisk riktig, bør den ha justering på skulderstroppene, samt en brystreim for samling av stroppene og et godt hoftebelte. 

  1. Stram stroppene som trekker sekken inntil øvre del av ryggen, og pass på at skulderreimene fortsatt ligger godt inntil skulderen. 
  2. Juster lengden på stroppene slik at sekken kommer opp i riktig høyde, så hoftebeltet hviler på hoftekammen. (Hvis sekken henger for langt ned på ryggen, kommer tyngdepunktet ut fra kroppen og gjør at det føles tyngre å bære, og man kan pådra seg belastningsskader.)
  3. Fest og stram hoftebeltet og brystreimen. Husk at en skolesekk full av bøker er tung for et lite barn! Det er derfor viktig med et godt hoftebelte som gjør at vekten fordeles over hele overkroppen. Husk likevel at barna ofte glemmer å bruke hoftebelte og brystreim. Derfor må sekken ha god passform også når disse ikke benyttes.

Ekstrautstyr

  • Reflekser er viktig, både foran og bak. Det finnes også sekker med blinkende lysdioder, som gjør at barnet blir ekstra godt synlig i trafikken.
  • Regntrekk med refleks kan også være lurt å kjøpe, dersom dette ikke er integrert i sekken.
  • Gymbag som kan monteres fast i sekken, kan være en lur investering.
skolestart
skolestart

G-Sport har gleden av å presentere Vinn Vinn; et unikt fordelsprogram som lar deg vinne igjen og igjen og igjen. Last ned appen nå!