Kom i gang med friluftsliv | Utstyret du trenger

Blogg

Litt viktig utstyr utgjør stor forskjell. Noen få innkjøp kan sikre gode turopplevelser.

Har du sett bilder, følt friluftsuget, men manglet utstyret og kunnskapen du trenger for å komme deg på tur? Utstyrsjungelen er stor, tett med tur- og friluftprodukter. Skal du starte en ny og friskere livstil trenger du en del utstyr. Kvalitetsutstyr koster ofte en del penger, men ikke alltid. Spar penger der du kan og bruk litt ekstra penger der du får mest ut av det. Hvis du finner ut at friluftslivet er digg, kan du alltids oppgradere utstyrsparken ette hvert.

Det viktigste først, sovepose.

Skal turopplevelsen bli god, må du sove godt. Glem den litt korte soveposen du fikk i konfirmasjonen eller pappas gamle teppepose. En kald natt kan være alt som skal til for å ta knekken på turlivet før det egentlig har startet. De første ute-opplevelsene bør være gode og da er søvn viktig. En sovepose må ha riktig størrelse og fyll som ikke har ligget sammenklemt i kompresjonsposen i mange år.

Det finnes soveposer i forskjellige størrelser beregnet på voksne, barn, menn og damer. Noen er fylt med dun mens andre har syntetisk fyll. Begge typer fyll fungerer bra så lenge du følger anbefalingene på posen. Soveposen kan være designet for sommer, vinter eller tre sesonger. Tre-sesong posene passer til vår, sommer og høst.

En sovepose trenger hjelp fra liggeunderlaget.

Det hjelper lite med en god sovepose hvis du legger den rett på bakken. Et liggeunderlag er helt nødvendig for å isolere kroppen mot kulde og fukt, men et bra liggeunderlag trenger ikke være dyrt. Du kan velge å oppgradere liggeunderlaget etter hvert, eventuelt bruke to liggeunderlag. Det viktigste er at du har ett godt liggeunderlag i bunn. Det enkle er i liggeunderlag-land noe av det absolutt beste. Starter du med et Mammut Bamse-underlag har du et godt isolerende underlag som verken er dyrt eller glatt å ligge på. Vil du ha mer liggekomfort, kan du legge et liggeunderlag med luft i på Bamse.

Telt eller tarp

Vil du sove bak fire vegger eller kun ha tak? For de aller ferskeste turfolkene er det kanskje lettere å finne søvnen i et telt, men ønsker du den ultimate frihetsfølelsen bør du nøye deg med tarp. Du kan også klare deg uten noe som helst, men da skal du være veldig trygg på at været holder.

Fordelene med en tarp, er at det er lett å bære og billigere enn telt. For alle som bruker hengekøye, er tarp et must. Om sommeren trenger du også myggnetting.

Du skal kose deg på tur, ta med turkjøkken.

Etter en tung gåtur på en kald og våt utedag, trenger kropp og sjel varm mat og drikke. Skal du steke fisk, grille pølser eller spise turmat kan du klare deg med bål, men da må turgudene spille på lag. For å være sikker på å få varme og næring i kroppen, bør du ha turkjøkken. De finnes i mange varianter og prisklasser. Noen turkjøkken er tilpasset gass mens andre kan fyres med forskjellige typer brennstoff som diesel og parafin.

Alle typer drivstoff fungerer bra. Velg et turkjøkken som passer din bruk og prisklasse.

Kaffekjele- Lykken starter ofte med kokende vann

Kokende vann er kilden til det gode turliv. En kaffekjele veier nesten ingenting, varer lenge og koster lite, men bidrar til at du får i deg både mat og drikke på tur. Kaffekjelen kan brukes både på turkjøkkenet og på bålet. Jo mer sotete den blir, jo hyggeligere blir det å bruke den.

Man kan kjøpe stekepanner, kjeler og alt man ønsker av matlagingsutstyr for turbruk. Mye er praktisk, men du trenger ikke kjøpe alt med en gang. En kaffekjele bør du derimot skaffe deg, og den trenger ikke koste mye.

Hvilken tursekk du trenger avhenger av hvordan og mye du skal bruke den

Skal du gå mye på tur, er det viktig med en god sekk. En god tursekk behøver ikke koste mye, men det er viktig å legge litt jobb i å finne en sekk som passer. På samme måte som klær, bør sekken prøves før den kjøpes. Juster skulder- og hoftereimer og påse at både hofter og skuldre bidrar med på å bære vekten på sekken.

Det er også lurt å tenke på hva du skal bruke sekken til og sjekke om den har de funksjonene du trenger. Kan du stroppe fast telt og liggeunderlag utenpå sekken, er det mulig å feste fiskestangen på sekken så du slipper å bære den i hendene? Vær kritisk når du velger sekk og ikke se deg blind på prisen. De dyreste er ikke alltid de beste.

Tursko med god støtte og kraftige såler er aldri feil

Skal du ha ett par tursko, er det høye støvler med god støtte som gjelder. Du kan velge mellom både tur- og fjellstøvler, men det viktigste er at støvlene har knyting opp til anklene eller høyere og såler som stopper spisse steiner fra å presse opp i fotsålen.

Det er praktisk om støvlene holder vann ute, men går du i vått terreng blir du uansett våt på føttene. Derfor bør ikke vannbestandigheten veie for tungt når du velger turstøvler.

Det er ingen regler for hvordan man skal kle seg på tur, men det finnes mange anbefalinger

Skal du gå på tur i Norge, og spesielt hvis du skal på fjellet, er varmen sjelden et varig problem. Det som kan bli slitsomt er kulden.  Bruker du en skalljakke som stopper vind og også holder deg tør, er mye gjort. Nedentil kan du klare deg med shorts eller en eller annen form for turbukse. Turbukser finnes i mange varianter og tekstiler. Noen holder fukten ute bedre enn andre men andre igjen er tynne, luftige og lette. Det som er viktig er at du alltid har et tørt skift i sekken.

Skal du på fjellet bør du ha med ullundertøy på tur, også på sommeren. Over tregrensa er det aldri helt sommer. Ta også med deg ekstra, tørre ullsokker i sekken.

Tørrsekk- Tørt tøy føles magisk

En våt kropp blir kald og sliten. Hvis du har gått i timevis, satt opp telt, fyrt opp primusen og endelig inntatt hvileposisjonen i teltet, er det tungt å være våt. Har du ekstra klesskift liggende i en vanntett tørrpose, har du alltid tilgang til tørre klær, og det er befriende. 

Sovepose, mobiltelefon og kamera er andre ting som bør ligge i en tørrsekk. Det er også lurt å legge mat og drikke i en egen tørrsekk. Da forhindrer du at eventuelle lekkasjer sprer seg i sekken.

Tørrsekkene finnes i mange forskjellige størrelser og farger. Kjøper du poser i forskjellige farger, kan du sortere innholdet i sekken. I den grønne posen kan du ha mat, soveposen stappes i den blå og de tørre klærne kan legges i den røde.

Tur

Salg! 50% på utvalgte varer fra Amundsen! Se mer