Klær på vinterfjellet

Vegar Ulvang forklarer deg hvordan du holder varmen.

Ikke helt uventet er jeg en ekte ullmann, sier Vegard Ulvang og ler. Den tidligere skistjernen jobber selv med utvikling av klær for sport og friluftsliv for Swix Sport, og han trives i fjellet. Finnmarkingen er tilhenger av tre-lagsprinsippet.

- Når jeg skal på skitur i fjellet, velger jeg alltid ull nærmest kroppen, fordi det er varmere enn syntetiske materialer. Hvis man har ett tynt og ett litt tykkere ullplagg i skapet, er man sikret. Han mener at det er noe annet hvis man skal trene og svetter mye. Da er det best med klær av syntetiske materialer.

- Og for de som mener at ull klør, kan ofte klær som er laget av en blanding være et godt alternativ, sier Ulvang.

- Mellomplagget vil man sjelden ha bruk for når man er i bevegelse – da må det i så fall være veldig kaldt eller man må stå helt stille. Men det bør alltid være med et slikt plagg i sekken. Jeg foretrekker her en blanding av ull og syntetisk – en såkalt ullfleece. Den isolerer svært godt mot kulde, sier Ulvang.

Når det gjelder ytterjakken, mener Vegard at alt for mange har det med å velge et for tykt plagg.
- Det viktigste er at jakken eller anorakken er vindtett. Mange har på seg tykke, fôrede jakker, men det er sjelden nødvendig når man er i aktivitet. Det er mellomplagget som skal ha disse egenskapene, understreker han og fortsetter: - For en dagstur i fjellet er som oftest en lett treningsjakke fra Swix tilstrekkelig, det samme gjelder for buksen. For de lange turene må man imidlertid ha skikkelig hette på jakken. Og går du utenfor preparerte løyper – ikke glem gamasjer, påpeker Ulvang.

- Hva bør man ha i sekken?
Der bør man ha tørt undertøy, solbriller og selvfølgelig mat og varm drikke. De som legger ut på de litt tøffere turene bør ha med snøspade, snøstenger og kart og kompass – for å nevne det viktigste.

- Noen gode råd til de som har med barn på skitur i fjellet?
Kulde er egentlig ikke noe problem for barn hvis de er kledd skikkelig. Jeg har til gode å møte barn som ikke trives i snøen! Men et godt råd er å ikke legge opp til for lange turer med de minste barna, sier Vegard Ulvang.

G-Sport har gleden av å presentere Vinn Vinn; et unikt fordelsprogram som lar deg vinne igjen og igjen og igjen. Last ned appen nå!