lars christian vold eksperten anbefaler

Hva er triatlon? - Hvordan komme i gang?

Triatlon er en av Norges raskest voksende idretter, og det er ikke uten grunn. Det passer for alle som er glad i variert trening, og hvem er vel ikke det?

Triatlon er én idrett som er satt sammen av svømming, sykling og løping. I triatlonkonkurranser gjennomføres disiplinene stort sett i den rekkefølgen og tiden går fra man kaster seg i vannet til man løper over målstreken. Det gjelder altså å være rask i skiftesonene også.

De vanligste distansene i triatlon er olympisk distanse (1500m svøm, 40km sykkel, 10km løp) og fulldistanse (3800m svøm, 180km sykkel, 42km løp). Det finnes flere varianter av disse, som for eksempel sprint (halv olympisk) og halvdistanse.

For å komme i gang med triatlon trenger man i bunn og grunn ikke annet enn en våtdrakt, en sykkel og et par løpesko. Da jeg var med på mitt første triatlon for 5 år siden, var det alt utstyret jeg hadde. Men etter hvert som målet gradvis har gått fra å gjennomføre til å få en best mulig tid, har jeg gradvis skaffet meg mer og bedre utstyr.

Hvis du skal være med på ditt første triatlon anbefaler jeg følgende utstyr for en best mulig opplevelse:

lcv-ekspert

Triatlondrakt: Hvis du vil spare dyrebar tid i skiftesonene er triatlondrakt et must. Det er en drakt som tørker fort etter svømmingen. Den har padding som gjør den behagelig å sykle med og paddingen er ikke så tykk at den skaper ubehag under løpingen. Ett plagg fra start til mål.

Våtdrakt: De fleste arrangementer i Norge krever at du har på deg våtdrakt til svømmedelen. Hvis du har prøvd å svømme over 1000m i 18 graders forstår du sannsynligvis grunnen til det. Jeg anbefaler å kjøpe en våtdrakt som er laget for svømming ettersom en slik våtdrakt vil gi deg bedre fremdrift, mer passende oppdrift, bedre passform og bedre bevegelighet enn en våtdrakt for generell vannsport. Hvilken våtdrakt som passer best for deg avhenger av svømmeegenskaper. Se våtdrakter for mer info.

Svømmebriller: Skaff deg noen gode svømmebriller som sitter godt og ikke dugger. Selv er jeg veldig fornøyd med svømmebrillene fra 2xu

Neoprenhette: Jeg har flere ganger opplevd å nesten kjøre ut i grøfta på starten av syklingen fordi jeg er svimmel etter en kald svømmeetappe. Skal du være med på en konkurranse som f.eks Norseman, der du vet det vil være kaldt vann, anbefaler jeg å ha en neoprenhette.

Lorem ipsum: Dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam blandit interdum eros sed scelerisque. Vivamus purus tellus, convallis eleifend velit quis, scelerisque finibus quam.

Etiam: Pulvinar, lorem vitae porttitor cursus, massa magna malesuada leo, id pulvinar nulla ante id turpis. Nullam ut erat cursus, dictum magna sit amet, congue urna. Mauris vitae lacus nec mauris venenatis aliquam sed eu urna.

Nulla ante: Etiam ac enim et nisl posuere lacinia at ut magna. Nam feugiat tellus ante, vitae auctor orci condimentum non.