Hvordan trene i ferien - 5 øvelser [treningstips]

Ferie handler gjerne om å bruke tiden som man ønsker. Og mange får mest ut av ferien ved å opprettholde en aktiv livsstil. Vår anbefaling er å planlegge ferieaktivitetene sammen med resten av reisefølget, enten det er familie eller venner. Er du på tur med venner, kan det være lurt å trene før de andre har stått opp slik at treningen ikke setter begrensninger for de sosiale forventningene resten av reisefølget har. Uansett hvilken ferie du skal på, så finnes det gode måter å vedlikeholde formen på.

Tips:

  • Ta med joggesko uansett hvor du skal på ferie. Gå- og løpeturer er en fantastisk måte å oppleve et nytt sted på, samtidig som man er aktiv. 
  • Vær i aktivitet utendørs, og inkluder gjerne familien eller venner. Dersom det er vanskelig å få barna til å rive seg løs fra bassenget, så ta en joggetur i vannet, mens du holder et øye med barna. 30 minutter med løping i vannet med høye kneløft og lett fremoverbøyd kropp vil definitivt få opp pulsen.
  • Ta med treningstrikken i kofferten, den tar ikke stor plass, og man kan gjøre øvelser for hele kroppen med den.
  • Holder du høy nok intensitet så trenger ikke øktene å vare lenger enn en halv time. Intervall trening langs strandpromenaden er et hyggelig alternativ.
  • ​Stå opp tidlig, og gjør treningen unna før frokost. En løpetur i soloppgang kan føles fantastisk!

Det er bare fantasien som setter grenser for hvordan man kan trene når man er på ferie. Det kan gjøres innendørs på hotellrommet, eller ute i det fri. Fire-fem runder med en enkel sammensatt sirkeltrening på fem ulike øvelser kan være nok til å vedlikeholde formen i ferien.

En sirkeltrening bør begynnes med oppvarming i 5-10 minutter ved å for eksempel løpe på stedet.
5 gode øvelser:

1. Armhevninger (1 minutt øvelse, 30 sekunder pause)
Varier muskelgruppene ved å plassere armene langt unna og rett under kroppen.

2. Knebøy med spensthopp (1 minutt øvelse, 30 sekunder pause)
Start med bena i skulderbreddes avstand og tyngden på hælene. Bøy knærne mens du passer på at kneskålen holdes bak tærne. Kom opp igjen med spenst; enten opp på tærne eller med et spensthopp.

3. Planken (1 minutt øvelse, 30 sekunder pause)
Legg deg på magen og pek underarmer og håndflater på gulvet pekende rett frem med 90 grader i albuene. Ha skuldrene over albuene og hev deg opp på tærne. Løft kroppen. Hold nakke og hode i forlengelse av kroppen og kikk ned. 

4. Spensthopp (1 minutt øvelse, 30 sekunder pause)
Gir kondisjon i tillegg til å trene beinmuskulaturen. Sitt som en frosk og strekk ut hele kroppen når du hopper.

5. Utfall (1 minutt øvelse, 30 sekunder pause)
Stå oppreist, og ta et godt skritt tilbake. Kjenn gjerne at kneet ditt berører bakken. Herfra bruker du benet foran deg til å trekke deg opp igjen til utgangsposisjonen. En tøffere variant vil være å utføre hoppende utfall. Husk å utføre likt antall repetisjoner på hvert bein.

Og så begynner du forfra igjen med armhevinger. Kjører du 4-5 runder med disse øvelsene og gjentar sirkeltreningen annen hver dag, kan det være nok til å vedlikeholde formen gjennom ferien.