Kettlebell

VM i Kettlebell arrangeres i helgen 24. – 26. februar i Los Angeles, California. Årets arrangement har over 300 deltagere fra hele verden og konkurransen deles inn i 3 grener; Long Cycle, Snatch og Biathlon, der Biathlon kombinerer øvelsene Snatch og Jerk. Vi har hele 10 deltagere fra Norge, 8 jenter og 2 gutter. Blant disse har vi vår egen Cathrine Andrea Knutsen, fra Valhalla Kettlebell Club i Oslo. Dette gir oss en gylden mulighet til å sette fokus på en sport som ikke eksponeres så mye i Norge.

Kettlebell Sport er en svært utfordrende styrke- og utholdenhetsprestasjon hvor hurtig repetisjon av bevegelser er grunnlaget for øvelsene. Det krever en god teknikk, fleksibilitet, styrke, kapasitet, stabilitet og sterkt mentalt fokus. Kettlebell-løfting har røtter i et flere hundre år gammelt treningsredskap fra russiske bondegårder. Det tok lang tid før dette ble en etablert sport i Russland, og sakte men sikkert ble den videreført til USA. Da storebror hadde oppdaget og utforsket sporten, fulgte resten av verden etter. I den tidligere Sovjetunionen er dette en stolt idrett med dype kulturelle røtter. Det er faktisk slik at om du oppnår den høyeste rangeringen i Kettlebell, får du tittelen «Master in Sport» og du oppnår da offentlig anerkjennelse gjennom en egen benevnelse på førerkortet. I Norge er det fire personer som har oppnådd denne tittelen: Nils Lundgren, Per Helge Fjørtoft, Ina Ruud Winther og Ellen Hammering, dessverre har ingen av dem vært så heldige å få det på førerkortet.

Kettlebell Sport kan sammenlignes med vektløfting med kuler. I likhet med vektløfting konkurreres det i vending, støt og rykk. I Kettlebell Sport brukes begrepene Long Cycle, Jerk (støt) og Snatch (Rykk). Kettlebell Sport er hva CrossFit til tider ønsker å gjøre med vektløfting, nemlig å skape en variant av vektløfting som krever utholdenhet i tillegg til en kombinasjon av kraft, eksplosivitet og bevegelighet.

De fleste ser på Kettlebell som fitnesstrening, men russerne har perfeksjonert spesifikke øvelser over lang tid. Disse blir ofte glemt eller oversett i Vesten, muligens fordi det er for avansert eller fordi treningen blir for utfordrende.

I Norge og flere av de skandinaviske landene er det flest jenter som bedriver denne sporten, i motsetning til Russland hvor sporten er mannsdominert. Hvorfor en idrett som i utgangspunktet kan anses som maskulin appellerer så godt til damer, er ikke godt å vite. Blodige hender, blåmerker, mørbankede underarmer og lår fulle av melkesyre er hverdagskost og en naturlig konsekvens av å drive med Kettlebell.

”UT-AV-DEG-SJÆL”-OPPLEVELSE

I Kettlebell Sport-konkurranser jobber du deg gjennom et 10 minutters langt sett, hvor du presser kroppen til å ta så mange repetisjoner den klarer på denne tiden. Dette kan føles som en mektig «ut-av-deg-sjæl»-opplevelse. Det byr på en mental utfordring og en mulighet til å vise hva slags krefter du har. Man må inn i en fokusert mental sone for å klare å gjennomføre et helt sett. Det er en maktdemonstrasjon i selvkontroll, og standhaftig samarbeid mellom kropp og sinn er nødvendig for å mestre øvelsen. Gjennomføring av øvelsen sender et klart og tydelig signal om at utøveren innehar kraft, styrke og mental selvstendighet, helt uavhengig av fysisk utseende!

Konkurrerende løft: 

Snatch (rykk) En enkelt kettlebell svinges ved hjelp av én hånd fra knærne til over hodet i en enkelt bevegelse.
Jerk (støt) To kettlebells er fattet i hver arm på skulderen og stabilisert i "rack posisjon", så rykket over hodet.
Long Cycle (vending og støt) To kettlebells er svingt fra knehøyde til brystet, så rykket til over hodet.

Regler: 

Konkurransen format består vanligvis av 3 kategorier; Snatch, Long Cycle og Biathlon. 

Bitathlon involverer girevik (kettlebell løfter) å utføre et sett med rykk i ti minutter, etterfulgt av et sett av Snatch i ti minutter.

Long Cycle utfordrer en kettlbell løftere å utføre et sett med to kettlebells svingt fra knehøyde til brystet, så rykket til over hodet i ti minutter.

Snatch utfører jenter som en gren alene, i 10 min med kun et håndbytte. 
Menn konkurrerer med kuler på 24kg eller 32 kg. Kvinner konkurrer med kuler på 16kg, 20kg eller 24kg.

5 gode grunner til å trene kettlebell