Ull er en vinner om vinteren. Og selv om det ikke er vinter helt ennå, så bør du tenke på hva du har innerst mot huden når du er aktiv og blir fuktig på kroppen. Allerede nå når høsten er på vei.

Ull gir nemlig plagg som holder på varmen også når ulla er fuktig. Stoffet har temperaturregulerende egenskaper, som gjør at man raskt blir varm, men likevel ikke overopphetet. Derfor er ull meget godt egnet til de fleste aktiviteter, enten om det er helgens løpe- eller sykkeltur, høstens fjellturer eller vinterens skiturer. Ull tillater deg å ta en pause på turen uten å bli kald, selv når du har hatt høy aktivitet og blitt fuktig på kroppen. På fjelltur er det ofte slik at man blir varm på veien opp, og kald på veien ned. Bruker du ull på turen, så bidrar det til at du holder deg varm gjennom hele turen. Ull kan faktisk bære opp til en tredjedel av sin egen vekt uten at den virker våt. Du kan med andre ord ha ganske høy aktivitet på treningsøkten uten å føle deg fuktig. I tillegg genererer ull varme når den absorberer bort fuktigheten. Dette er grunnen til at man ofte føler seg både varmere og tørrere i ull enn i andre stoffer. Ull kan også bidra til å forhindre svettelukt. Ullfettet, lanolin, reagerer med svette og danner bakteriemotvirkende stoff. Dette gjør at du kan bruke ullplaggene i flere dager uten å lukte. Perfekt om du må pakke lett på en tur som varer over flere dager.

Husk at dersom du bruker boxer eller BH i bomull under ulltøyet, så kan det bidra til å hemme de positive effektene. Ulltøyet bør brukes rett på huden for å dra nytte av alle de positive egenskapene.  Det kan derfor være lurt å investere i en boxer eller BH ull slik at du unngår å miste mye av ulltøyets positive egenskaper.

En annen positiv side ved ull er at stoffet er miljøvennlig. Ull er både naturlig og fornybart, og ettersom det har selvrensende egenskaper så trenger ikke ull å vaskes så ofte.  Det beste du kan gjøre for ulltøyet ditt er å vaske det sjeldnere. Ofte er det tilstrekkelig å lufte plaggene godt.

 

Når du først vasker ulltøyet, så kan det fint vaskes i på ullprogram i vaskemaskin ved lav temperatur. Ulltøyet trenger ikke varmt vann for å bli rent, men husk vaskemiddel som er beregnet for ull. Vanlig vaskemiddel kan ødelegge ullfibrene og gi hull i plaggene, da vanlig vaskemiddel inneholder enzymer og blekemiddel. Ikke heng ulltøyet opp uten å sentrifugere det først, kliss våte klær kan gi gode forhold for bakterievekst. Nedenfor kan du se våre utvalgte ull-favoritter for høsten og vinteren.

God tur med ull!