Et godt alternativ for deg som ikke liker ull mot kroppen

– Forskjellen på ett- og tolags ull

Norheim tolags ull.

Du trenger ikke å fryse selv om du synes ullundertøy klør. To-lags ull har ikke-kløende materialer på innsiden, og et varmende ull-lag ytterst.

Det er mange fordeler med å bruke ull. Fordelene gjelder både en- og to-lags ull.

  • Ull isolerer godt. Det er mange små luftlommer i ull. Luften bidrar med å isolere kroppen og holde deg varm.
  • Ull absorberer fukt. Hvis du svetter, trekker fukten inn i stoffet og holder deg tørr. Et plagg i 100 prosent merinoull kan absorbere fuktighet tilsvarende 35 prosent av plaggets egenvekt, uten at det føles fuktig.
  • Lukt har vanskelig for å feste seg til ull. Det er kombinasjonen av at fukten absorberes og at bakterier ikke trives på den skjellete ullfiberoverflaten som gjør ull nesten odørfri.
  • Ull er selvrensende. Henger du ullplagget ut om sommeren vil det trekke til seg fukten i natteluften. Når dagen kommer, vil plagget tørke og være «renset».
  • Ull er 100 prosent naturlig og et av verdens mest miljøvennlige tekstilfiber.
  • Ved å bruke ull, bidrar man til at hele sauen brukes. Det er bærekraftig.
  • Ullplagg varmer selv om de er våte.
  • Ull er flammehemmende og tar ikke fyr like lett som noen syntetiske stoffer.
Ullfiber og syntetisk fiber

Ull uten kløe

Til tross for ullens fordeler, velger mange å ikke bruke ullundertøy. Grunnen er ofte kløe, men irritasjoner i huden trenger ikke være et problem.

To-lags ull er vevet sammen av to forskjellige materialer. Det vanligste er å kombinere ull og polyester. Selv om de blir strikket sammen, havner ulltråden på yttersiden av plaggene mens polyestertråden danner et stoff innerst, mot huden.

Det som gjør at ull kan klø er strukturen på ullfibrene. Ullfibre har taggete overflater mens syntetiske fibre har helt glatte overflater. Det er disse taggene som kan irritere huden. Ved å velge tolags ull får du glatte, syntetiske fibre mot huden.  

Hvis du tåler å ha polyester mot huden tåler du også to-lags ull. Da får du alle fordelene med ull, og komforten til syntetiske plagg.

Ullfiber og syntetisk fiber

Bra til trening

På dager hvor det føles for varmt for ull og for kaldt for superundertøy, kan tolags ull være et godt alternativ fordi det er en kombinasjon av både teknisk undertøy og ull.

Bruker du to-lags ull, vil det innerste, syntetiske laget, føre fukten bort fra kroppen og det ytre ull-laget absorbere fukten og holde deg tørr.

Det innerste laget, som ofte er laget av polyester, er ikke varmende. Det gjør at kroppen holder seg avkjølt og tør når du trener.

Devold

G-Sport har gleden av å presentere Vinn Vinn; et unikt fordelsprogram som lar deg vinne igjen og igjen og igjen. Last ned appen nå!