Dette trenger barna til skolestart

Blogg

Populært hos noen og mindre populært hos andre. Første skoledag kommer stadig nærmere. Litt nytt skoleutstyr gjør overgangen mellom ferie og hverdag enklere.


Det aller viktigste

For førsteklassinger er det to ting som bør være klart til første skoledag. Sekk og pennal. Innkjøp av barnets første ryggsekk og pennal er en seremoniell begivenhet.

Skolesekken skal gjøre en viktig jobb og man bør velge en sekk som passer kroppen til barnet. Det kan bli tunge løft på de små barnekroppene og da er det viktig at sekken fordeler vekten riktig. Vekten skal fordeles på hofte, rygg og skuldre for å hindre overbelastning på enkelte kroppsdeler. 

Det er ikke bare førsteklassingene som trenger ny sekk. Barn vokser raskt, sekken blir for liten og kroppen trenger større ryggsekk. Sjekk sekken til barna før skolestart og ta de med på en høytidelig ryggsekkhandel om nødvendig.

Nødvendig næring

En innholdsrik matpakke og nok drikke er helt nødvendig hvis barna skal få maks ut av skoledagene.

Ifølge Helsedirektoratet bør en skolelunsj bestå av grovt brød og pålegg med jerninnhold, som for eksempel leverpostei eller kjøttpålegg. Fiskepålegg med omega-3 og vitamin D er også viktig for kropper og hoder som er under utvikling.

Oppkuttet frukt og grønnsaker inneholder mineraler og vitaminer som er viktig for barnas immunforsvar. I tillegg er det raskt og kutte og enkelt og godt å spise.

Barn trenger mer væske enn voksne i forhold til kroppsstørrelsen. De er flinke til å kjenne eget drikkebehov og drikker når de er tørste, men de trenger fylt drikkeflaske. Fyll flasken med vann og fortell barna at de må drikke når de er tørste.

Tørt og komfortabelt

Våte barn er ikke alltid blide barn. Det er viktig å kle barna riktig, men det er vanskelig å forutse været. Har barnet skalljakke er det forberedt på alt av vær, men det er kanskje enda lurere å ha et lett og tynt regnsett i sekken eller på skolen. De tynne regnsettene koster lite og tar liten plass, men kan redde dagen når regnet overasker.

Gummistøvler er ikke gode å gå langt på, men de er praktiske å ha stående når skolegården blir fylt med vann. Store vanndammer og sølepytter har en magnetisk tiltrekningskraft på mange barn. Har barnet mulighet til å skifte, kan gummistøvler, regnjakke og regnbukse begrense både forkjølelser og klesvask. 

Gode sko, og kanskje innesko?

Aktive skolebarn har et høyt skoforbruk. Fotball på asfalt, klatring, sykkel og sparkesykkel bidrar til at skoene blir slitt. Og det er bra! Ha det i tankene når neste skopar skal kjøpes, at skoene skal brukes til mye forskjellig og bør være slitesterke. Selv om løpesko er lette, gode på foten og kule å se på, er de kanskje ikke ideelle å bruke på skolen. Vurder om fritidssko er et bedre valg.

Mange skoler krever at elevene bruker innesko. Da er det lurt å velge sko som er raske å ta av og på. Få barn har tålmodighet til å knyte skoene opp og igjen i hvert friminutt. Tar det for lang tid å skifte, ender det ofte med at skoene ikke blir brukt.

Sandaler er enkle å ta på og passer utenpå både tynne og tykke sokker. I tillegg til at de er praktiske, er sandaler noe av det mest trendy barna kan ha på føttene.

Skoene skal stort sett brukes når barna sitter så det er unødvendig å bruke mye penger på sko hvis funksjon egentlig bare er å holde sokkene rene.

Gymbag

Våte håndklær og svett gymtøy går dårlig sammen med lese- og skrivebøker. En tynn, enkel gymbagg gir barnet muligheten til å pakke gymtøy separat i sekken eller bære det ved siden av, hvis det blir trangt i sekken.

Det er ingen aldersgrense på en gymbagg og den er praktisk å bruke når du selv skal frakte treningsko og drikkeflaske til treningsenteret.

Tur

Salg! 50% på utvalgte varer fra Amundsen! Se mer