Velg riktige klær - ull eller syntetisk?

Devold

Det er når temperaturen blir lav og aktiviteten høy klesvalgene blir mest utfordrende. Skal du beskytte deg mot kulda, eller fokusere på å holde lukt og svette unna?

– Er du mann, sykler til jobben og må gå rett i møte uten å dusje, må du ha ull.

Det sier Ingun Grimstad Klepp. Hun forsker på klesvaner, vaskevaner og miljø ved Høyskolen i Oslo og Akershus. Klepp er i tillegg veldig opptatt av lukt, og nettopp lukten er grunnen til at folk som er aktive på vei til jobb burde bruke ull.

– Superundertøy som er laget av syntetiske stoffer har fibre som lukker seg, samler og utvikler en lukt som blir verre for hver gang du tar på deg plagget. Hvis du for eksempel har syklet og svettet på vei til jobb må de syntetiske klærne dine vaskes, det samme må kroppen. Grunnen til at jeg trekker frem menn er ikke tilfeldig, de svetter bare mer, sier Grimstad Klepp.

Devold

Grimstad Klepp skjønner hvilke utfordringer en treningstur på vei til jobb kan medføre, men hvilke klær du tar på deg kan være en enkel løsning på en vanlig utfordring.

– Har du på deg ull vil ikke svetten sette seg i stoffet, og svetten vil heller ikke forårsake vond lukt. En ulltrøye kan du bruke flere ganger, til og fra jobb, uten at det vil lukte vondt av den grunn, fortsetter Grimstad Klepp.

Forskeren ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning anbefaler ull hvis du bedriver vekslings-aktiviteter som å sykle til jobb, leke eller være på tur. Superundertøy kan også være bra, men mest for de av oss som trener, svetter mye og har tilgang til dusj.

– Hvis du rekker å skifte og dusje etter treningsøkta, eller sykkelturen, kan superundertøy være et godt alternativ. Superundertøyet fører svetten bort fra kroppen så man slipper å føle seg våt, men de våte klærne må da også vaskes etter en gangs bruk. Og for all del, ikke bruk skyllemiddel på syntetiske klær. Det er ikke bare svettelukt som setter seg i syntetiske klær. Skyllemiddellukten vil gradvis øke til en kvalmende grad hvis treningsklærne gjentagende ganger vaskes med skyllemiddel. Bruker man ull kan plaggene vaskes på vanlig måte eller bare lufttørkes uten at svettelukten sitter igjen i klærne, og brukes flere ganger. Det har blitt forsket på, og vi vet ikke hvorfor, men lukt fester seg dårlig til ull.

Skal du ut på en lengre tur mener Grimstad Klepp at ull er å foretrekke av flere grunner. Lufting og gjenbruk av plaggene fører til et mindre behov for klær, og dermed også mindre bagasje. Er du på tur er du også i vekslende aktivitet og avhengig av å holde deg varm, men luftig og det vil ulla hjelpe deg med. Hvis du er en av de som ikke kan fordra følelsen av ull på huden kan en kombinasjon av ull og syntetiske stoffer være det lureste.

Forskjellig hud reagerer forskjellig på ulike tekstiler, og det er mange som ikke liker den kløende følelsen noen får ved å ha ull rett på kroppen. Da kan det være lurt å ta superundertøy under ulltøyet. Superundertøyet vil frakte fukten bort fra huden samtidig som ulla holder deg varm og du får utnyttet det beste av begge plaggene. Velger du ett eller flere lag med bomull, vil plaggene bli svette og våte og kroppen vil bli kald. Det er aldri å foretrekke, avslutter Grimstad Klepp. 

Devold

Salg! 50% på utvalgte varer fra Amundsen! Se mer