Hvordan velge riktig alpinutstyr til barn?

Blogg

De yngste barna skal ha korte alpinski, med mye innsving. Dette gjør at skiene er lette å stå på, og mestringsfølelsen kommer raskere. 

For barn mellom 5 og 10 år anbefaler vi gjerne ski som er fra 10 cm kortere enn kroppslengde opp til kroppslengde, avhengig av hvor mye barnet har stått på ski. Også for denne aldersgruppen er det viktig med mye innsving. Tommelfingerregelen er at barnet skal vokse ut av skiene, ikke inn i dem. 

Alpinstøvler til barn skal være ca. én cm lengre enn barnets fot ved starten av sesongen. Du kan enten finne riktig størrelse ved å måle lengden på foten og legge til en cm, eller du kan ta ut innerstøvelen og la barnet sette foten i «skallet» av alpinstøvelen. Når barnet står helt framme i støvelen, skal du få plass til to fingre bak barnets hel.  Alle alpinstøvler er merket med støvelens innvendige lengde i mm. Alpinstøvler til barn skal ha soft fleks.


Mondopoint

(støvelens innvendige lengde i mm)


Skostørrelse (EUR)

155

25
165 26,5
170 27
 175 28
 185 29
 195  30,5
200 31
205 32
210 33
215 34
220 35
225 36
230 36,5
235 37
240 38
245 38,5
250 39

Små barn og nybegynnere skal ikke bruke staver når de står alpint. Når de har litt erfaring, anbefales gjerne litt kortere staver til barn enn til voksne. En tommelfingerregel er å gange barnets høyde med 0,7 og trekke fra 5 cm. Det er bedre for barn å ha for korte enn for lange staver. Alpinstaver er først og fremst viktig for barn når de har falt i flate partier av løypa, eller skal komme seg fra bunnen av bakken og bort til heisen. Barna lærer seg gjerne raskt hvordan de skal stake og skøyte på ski.

Vi anbefaler alle å bruke hjelm, uansett alder og nivå. Det er ikke alltid at det er en selv som er skyld i et uhell, og en god hjelm kan være med å redusere utfallet av eventuelle uhell. Velg en hjelm som sitter godt på barnets hode, og som de selv liker. Da er det lettere å få barnet til å bruke hjelmen. 

Alpinbriller er også viktig for barn, da de skjermer øynene for vind, snø og sollys, samt mot å få ting i øynene, som f. eks. en gren i skogen. For barn, som står vesentlig nærmere bakken med øynene enn voksne, så er det med beskyttelse spesielt viktig. Kunstsnø er spesielt hard og skarp, og barn kan lett få sprutet snø i øynene av andre barn eller voksne som suser forbi.

Vi anbefaler også ryggplate til barn når de er i bakken. Hensikten er å fordele et ytre traume eller slag, som følge av påkjørsel eller fall, over et større område av ryggen. Ryggplaten sørger for at en eventuell hyperekstensjon spres over et større område fremfor et lite "knekkpunkt". I tillegg beskytter ryggplaten mot skarpe gjenstander.

Salg! 50% på utvalgte varer fra Amundsen! Se mer