Trening og kosthold

Mat og drikke påvirker innsatsen

Synes du at du er flink til å trene, er i god form, har teknikken på plass, men likevel ikke har den fremgangen du forventer? Sliter du rett og slett med å slå din egen pers? Da kan det hende at det som bremser deg er kostholdet ditt – både før, under og etter trening.

Ikke nok næringsstoffer og drikke - ingen god treningsøkt

Husk at kroppens eget lager av protein finnes i musklene og dersom du ikke har tilført næring vil kroppen ta av sine egne proteinlagre. Ikke bra, om du ønsker å bygge muskler.

Om du for eksempel trener om morgenen er det alltid smart å få i seg en porsjon kornblanding med melk, frukt og bær, en yoghurt eller en smoothie, så orker du mer.

Husk – en god og næringsrik frokost gir kroppen full tenning, og effekten varer lenge!

Før trening

Det beste for kroppen din er at du spiser et hovedmåltid et par timer før du skal trene. Sørg for at måltidet inneholder vitaminer, proteiner og karbohydrater. Det kan være havregrøt, brødskiver med skinke og ost, pastasalat med kjøtt/ost/fisk eller liknende. Brød og havregrøt gir karbohydrater, mens kjøtt og fisk bidrar med proteiner. Vil du fyre på med litt ekstra ”bensin” en halv time før treningsøkten, kan du spe på med en sportsbar, en yoghurt eller litt frukt. Og husk for all del å drikke godt gjennom hele dagen!

Under trening

På korte treningsturer, under en halv time, trenger du ikke påfyll verken av mat eller drikke. Men ta gjerne med en flaske vann hvis du blir tørst. På lengre turer/treningsøkter bør du ta med litt påfyll. Det kan være bananer, en sportsbar eller en energidrikk. Poenget med å tilføre kroppen ny energi er å ikke gå tom, men hjelpe deg å holde energinivået oppe – også etter treningsøkten.

Etter trening

Husk: det er mye bedre å spise lite og ofte enn sjelden og mye. De generelle anbefalingene går ut på å spise 3-4 hovedmåltider og 1-2 mellommåltider per dag. Om du har spist skikkelig 2-3 timer før treningsøkten, bør du spise et godt hoved- eller mellommåltid når treningen er over. Brødskiver med banan eller ost, yoghurt og påfyll av drikke er kilde til proteiner, og proteinene opprettholder muskelmassen!

God treningstur!

Salg! 50% på utvalgte varer fra Amundsen! Se mer