Utstyr deg for vinterfjellet

Ferdes du på fjellet vinterstid er sikkerheten viktigst.

Alle som går toppturer eller driver med frikjøring burde ta et skredkurs. Skredkunnskap er nødvendig hvis du skal ferdes sikkert i fjellet. På kalde, vindfulle fjelltopper med skredfare er du også avhengig av riktig utstyr.  

Utstyret skal hjelpe både deg og dine turkamerater, og det er viktig at alle kan bruke utstyret før dere legger ut på tur. Intersport samaarrangerer skredkurs hvor vi lærer opp kursdeltakerne i hvordan man skal oppføre seg på tur, og hvordan man bruker skredutstyret.

Oscar Almgren er sjef for uteguiden, erfaren fjellguide og skredekspert. Nedenfor er hans utstyrsanbefalinger, og en huskeregel.

– Skal du på tur må du alltid ha med basisutstyret, og bruk gjerne huskeregelen ASSS: Alltid skredsøker, spade og søkesang.

Skredsøker

Skredsøker

Alle nye skredsøkere er digitale. De viser avstand og retning til andre sendere, uavhengig av hvilke merker de forskjellige turdeltagerne har på sine sendere. Gamle, analoge skredsøkere gir kun en indikasjon på hvor langt unna en sender er, og er vanskeligere å lokalisere. Har du en analog skredsøker burde du bytte det ut med en digital.

Spade

Spade

Når skredet har gått, har man dårlig tid. Sørg for at spaden du skal grave med har aluminiumsblad og tåler hard belastning. Spader med aluminiumsblad er dyrere enn de med plastikkblad, men styr unna plastikkspadene. De kan knekke når du trenger dem mest.

Legg gjerne litt ekstra penger i en god spade. Vi har hatt mange skredkursdeltagere med nyinnkjøpte billig-spader og disse spadene knekker ofte.

Søkestav

Søkestang

En skredsøker hjelper deg med å avgrense et søkeområde, men for å lokalisere en person under snømassene sparer du mye tid hvis du bruker en søkestang. Den hjelper deg med å finne nøyaktig sted for hvor du burde grave, og kan gi deg livsviktige sekunder.

240 centimeter er en god lengde på en søkestang som dessuten bør ha en hurtiglås-funksjon.

Skredsekk

Skredsekk

Hvis du blir tatt av et skred, er det om å gjøre å havne så langt opp i skredet som mulig og ikke havne under all snøen. En skredsekk med ballong gjør deg større, og i et skred vil større objekter havne nærmere overflaten enn små. Trekker du i utløsersnoren spretter ballongen ut av sekken og holder deg over de verste snømassene. De røde eller oransje ballongene gjør deg også mer synlig i snømassene.

Rundt 75 % av dem som omkommer i snøskred, dør av mangel på luft. Havner du nærmere overflaten, øker overlevelsessjansene.

Salg! 50% på utvalgte varer fra Amundsen! Se mer