Dette burde du ha i topptursekken

Man kan ikke belage seg på flaks når man er på topptur. Skredekspert og fjellguide, Oscar Almgren viser hva han har, og hva du burde ha i topptursekken

Primaloft jakke – Jeg foretrekker primaloft ettersom det tåler vann bedre enn dun og varmer nesten like godt. Lett å komprimere og fin å ha når du skal ned fra fjellet, eller hvis været slår om.

Ekstra hansker – Minst ett par ekstra hansker er fint å ha med seg, det er fort gjort å miste en hanske på fjellet og det kan bli alvorlig!

Lue- En ekstra lue kan være fint å ha hvis den du har på blir våt.

Buff- Været skifter raskt på fjellet. Selv om sola skinner når du legger ut på tur, kan værforholdene endres når du er på tur. En buff er perfekt til beskyttelse mot vær og vind.

Goggles – Om det blir skikkelig snøstorm, er goggles det eneste som virkelig beskytter øynene. Har du brilleglass som passer lysforholdene hjelper de deg også med å se konturer i landskapet, og å navigere.

Vindsekk – Vær alltid forberedt på det verste. Blir det dårlig vær, eller trenger man å sitte i ro å vente på hjelp, holder man bedre på temperaturen og motivasjonen under en duk.

Førstehjelpskrin – Her er det opp til deg å avgjøre hva du har bruk for på den aktuelle turen. Er det flere som reiser på tur sammen kan dere fordele førstehjelpsutstyret mellom dere. Da kan dere ha med mer utstyr for å være forberedt på mer.

Reparasjonsutstyr – Her burde du ta med det du trenger for å fikse ødelagt utstyr. Mengde reparasjonsutstyr som burde pakkes ned er avhengig av om du skal på dagstur eller en tur som strekker seg over flere dager.

Kart og Kompass – Dette er et must for å navigere på tur.

Hodelykt – Hvis uhellet er ute blir det raskt mørkt, og vanskelig å navigere. Da blir hodelykten livsviktig for å se, eller bli sett.

GPS – Ved redusert sikt er det veldig nyttig med GPS. Mange har GPS på telefonen, men vær obs på at batteriet på en mobiltelefon er veldig mye dårligere enn på en GPS. Det er også mange områder som ikke dekkes av GPS’en på mobiltelefoner. Da trenger du en skikkelig GPS for å finne frem. 

Mobiltelefon - er alltid lurt å ha for å kunne kommunisere ved behov, men følg fortsatt fjellvettregel nummer 1, meld fra hvor du går.

Satellittelefon – Mange plasser i Norge er utenfor mobildekning. Om uhellet er ute, er satelittelefon eneste mulighet for kommunikasjon. Nå får du tak i rimelige satellitt-telefoner som kan bidra til økt sikkerhet for alle som er på tur.

SkredsøkerSkredsøkeren skal være på kroppen, ikke i sekken. Sørg for at du kan bruke skredsøkeren før du legger ut på tur. Når skredet går, kan det være for sent. Om du har en eldre, analog skredsøker, burde du kjøpe en digital. De digitale søkerne gjør det lettere å lokalisere de man søker etter, og det blir lettere å lokalisere deg.

Spade – Skal være i metall og fortrinnsvis med teleskopskaft. Styr unna billige plastspader som knekker når du trenger de mest.

Søkestang – Kjøp ei stang som er minst 240 cm lang. Stang i karbon eller aluminium er å foretrekke.

Skredsekk – En skredsekk er en god investering og et must for deg som går på topptur eller driver med frikjøring. Skredsekken har en innebygd ballong som kan utløses hvis du blir tatt av skred og sørger for at du ikke havner under all snøen.

Selv om alt utstyret er nyttig og bra å ha, er det langt fra like viktig som et skredkurs. Ta et kurs der du lærer deg å vurdere, og ta riktige valg i skredterreng, så slipper du forhåpentligvis å bruke alt utstyret.

Oscar Almgren: Guide, instruktør og daglig leder av uteguiden.no. Almgren er utdannet brefører, skredekspert og fjellfører med høy kompetanse innen skred og førstehjelp. Tidligere har Almgren jobbet i Kittefjäll, Abisko, Åre og Stranda med heliski, toppturer, isklatring, offpistguiding, skredkurs, bredturer, rafting og elvekajakk. Han jobber også som observatør på Sunnmøre for den regionale snøskredvarslingen i Norge. Tidligere har Almgren vært sjef for skipatruljen på Strandafjellet.

Foto: Mattias Fredriksson

Salg! 50% på utvalgte varer fra Amundsen! Se mer