BloggBlogg

Har samlet Norges 230 fjelltopper på over 2000 meter

For Per Morten Brusveen (44) ble topptur terapi og drivkraft.

PRODUSERT AV DNX

– Å finne tid til å virkelig dyrke topptur når du jobber mye og har familie... de fleste kjenner nok på at det kan være litt vrient, men så er det denne indre driven.

 Per Morten Brusveen blir sløret i blikket av å snakke lidenskap. Han er daglig leder på INTERSPORT Lillehammer, sjonglerer jobb, familie og lengselen etter å bestige fjelltopper – aller helst med ski på beina. 

 – Dragningen mot fjellet har bestandig vært der selv om jeg ikke alltid har oppsøkt det i like stor grad, sier han.

 Som til tross for hektisk hverdag, har besteget alle Norges topper på over 2000 meter. Til sammen 230 stykker.

Tidlig på trenden. For Per Morten var fjellturer og langrenn en integrert del av oppveksten på Vingrom i Lillehammer. Først med familien, siden i skibakken med telemarkski før ishockey tok over da han ble lei av løypa.

 – En stund var det bare hockey som gjaldt, men så begynte det å blomstre opp en interesse for skikjøring igjen. Først i skibakken, siden utenfor løypene. Etterhvert begynte også randonee å dukke opp i Norge. 

 Som ansatt i sportsbutikk helt siden videregående i 93, og derav langtids utstyrsnerd, falt det seg naturlig å eksperimentere når den nye skitrenden dukket opp. Ski Randonee betyr skitur, det er betegnelsen på skiutstyr man både kan gå på opp fjell med - og kjøre ned på. 

– Jeg ble raskt begeistret for randonee, men det var nok ikke før datteren min døde at behovet for å jakte topper eskalerte.  

Ryddet timeplanen da datteren døde. I 2004 kommer Marthe til verden, Per Morten og kona Lenes første barn. Hun fødes med alvorlig hjertesvikt og ble gradvis dårligere. Familien får fem år sammen med datteren. 

 – Det siste året med Marthe dro jeg ut på fjelltur, den gangen på beina. Jeg er typen som er helt tilstede i det jeg driver med og oppdaget at fjellet var veldig bra for meg. Når vinteren kom det året var det gjort. 

Å oppdage at topptur var et fristed, førte til at Per Morten bestemte seg for å gjøre det til en prioritering. Tidsklemme eller ei. 

 – Til å begynne med var drivkraften fjell som fristed, helt til rundt 2013 da dette med 2000-topper også ble et prosjekt. Jeg har en kone med ufattelig kapasitet, hadde det ikke vært for personligheten hennes hadde det nok ikke gått. Jeg er stort sett på tur en god helg hver måned, noen ganger i ukedagene også. At hun finner seg i det og er hjemme med barna muliggjør det. I tillegg har jeg veldig støttende kollegaer. I blant kan jeg kjøre tre timer for å gå seks timer på tur, for så å kjøre de tre timene hjem igjen. 

Alle landets 2000-topper på åtte år. I juni 2018 står Per Morten på toppen av Midtre Skagastølstinden. Sirkelen er sluttet. Uavhengig av været har han nytt å kave seg opp på hver og en av de 230 toppene, sier han. 

 – Hva er den perfekte turen?

 – Den perfekte turen... det er å være på tur, det. Ett dårlig svar kanskje, men man angrer jo aldri på en tur når du har kommet deg hjem igjen. Jeg kan i hvert fall hate aldri så mye underveis hvis det er tungt å gå og dårlig vær, likevel får jeg bestandig like mye igjen for det. Jeg elsker vinter fordi det er noe helt eget ved å beherske forholdene som årstiden byr på. Du blir kanskje litt skadet underveis, jeg elsker omtrent å fryse. 

Per Morten legger til;

 - Jeg begynte jo ikke med fjell- og toppturer fordi Marthe døde, men da hun døde gjorde det meg mer bevisst på hvor mye jeg får ut av det i form av både ro til å tenke og mestringsfølelse – som igjen førte til at jeg bestemte meg for å prioritere hverdagen annerledes. For meg er det en måte å lade opp, jeg får energi, blir motivert. Det er egentlig ganske vanskelig å sette ord på det. Jeg er litt sånn som går all-in i ting og sånn ble det med toppene også. 

– Hva er ditt beste råd til den som vurderer randonee?

– Først og fremst må du jo bare iverksette, prøve og se om man får godfølelsen. Utstyr er naturligvis også viktig – riktig utstyr. Var jeg ny ville jeg nok møtt opp fysisk i en butikk der det finnes ansatte med lidenskap for ski, da er du garantert noen som vil sørge for at du både investerer smart utstyrsmessig og at du følges opp.

Finn din nærmeste butikk på www.intersport.no

Salg! 50% på utvalgte varer fra Amundsen! Se mer