Landslaget i Randonee

Interessen for randonee er økende og det er noe utøveren på Norges Skiforbund sitt landslag i randonee merker. Landslaget for sesongen 2017/2018 består av Stine Haustreis, Malene Blikken Haukøy, Sondre Svensli, Glenn Tore Løland og Lars Erik Skjervheim. Dette er en god blanding av erfarne ringrever gjennom Malene og Lars Erik sammen med Stine og Sondre som er ny på landslaget denne sesongen. Glen Tore er inne i sin andre sesong på laget.


 

Lars Erik Skjervheim

Lars Erik Skjervheim, Voss IL er kaptein på laget. Med sin iver etter ny kunnskap og forbedringer på detaljerer, er han dyktig inspirator for resten av laget. Med en fortid som fallskjermhopper er det ingen tvil om at Lars Erik liker fart, noe som vises gjennom at det er får internasjonalt utøvere som følger han nedover utfordrende bakker. I tillegg til randonee er Lars Erik en reser med joggesko i terrenget.

Glen Tore Løland

Glen Tore Løland, Sauda IL kom inn på landslaget forrige sesong. Han har en fortid innenfor orientering, noe som gjør at kapasiteten er på plass. Det er nå mindre bruk av kart i konkurransesammenheng, sommeren blir brukt til en del fjelløp. I løpet av sitt første år på landslaget tok han store steg nasjonalt og internasjonalt.

Stine Haustereis

Stine Haustereis, Tromsø Randoneeklubb er ny på laget. Hun er som de andre på landslaget glad i å bruke terrenget i sin trening både sommer som vinter. Stiner er sulten på ny kunnskap og utfordringer, noe hun vil få tilfredsstilt med å bli en del av landslaget og forhåpentligvis gi henne ny løft kommende sesong.

Sondre Svensli

Sondre Svensli, Eidsvåg IL er junior og ny på landslaget.  Han har de siste årene tatt store steg i utviklingen som randoneeutøver og det som kjennetegner han er råskapen i nedoverkjøringene. Der er det full fart med god kontroll. Mange år med målrettet trening på sykkelsetet, har ført til at Sondre har et godt utgangspunkt til å ta nye steg til vinteren.

Malene Blikken Haukøy

Malene Blikken Haukøy, IL Høyang er en av de mest rutinert i Norge i forhold randonee som konkurranse idrett. Hun har vært med på internasjonale mesterskap siden 2009 og har dermed en stor rutine. Hun er også den eneste norske utøveren som har en verdenscupseier. Fjoråret ble preget av skader, men er i år tilbake for fullt og motivert for mange harde konkurranser.

Kommende sesongs hovedmål for utøverne er EM i Etna, Italia i slutten av februar. I tillegg har flere av utøverne på landslaget planer om å delta på noen av klassikerne i alpene slik som Pierra Menta, Tour de Ruitor og Patrouille des Glaciers. Det blir uten tvil en fartsfylt sesong med mange interessante konkurranser.

Randoneecupen 2017-2018

I år vil randoneecupen ha en særdeles god geografisk spredning på konkurransene. Følg med på randonee.no og NSF randonee på Facebook for mer info om konkurransene

  • 8.-9. desember. Desember Rando, Romsdal Randoneeklubb, Bjorli eller Molde, sprint og individuelt (Kan hende det blir i januar. Blir spikret i løpet av uka.)
  • 16.-18.februar, Narvik Rando, Narvik Alpinklubb
  • 3.-4. mars Kårvatn, Todal IL, individuell og vertikal.
  • 17. mars, Romsdal Rando, Romsdal Randoneeklubb, individuell.
  • 24. mars, Stryn Rando 3000, Stryn IL, individuell. (dato ikke spikret enda. Kommer i løpet av uka)
  • 7. april, Randoenern, Oppdal Klatre- og Fjellsportsklubb, individuell.
  • 14. april, NM Skittentind, Tromsø Randoneeklubb, individuell
Randoneelandslaget

Randonee på Ungdoms-OL programmet i 2020

På forsommer kom en gledelig beskjeden fra IOC, der randonee var inkludert i det godeselskap med å få plass på programmet til ungdoms-OL i Lausanne, Sveits. Det at randonee har kommet på programmet er en stor annerkjennelse for randonee og en viktig milepæl for å få randonee inn på det ordinære OL-programmet. Målet for International Ski Mountaineering Federtation (ISMF) er at randonee kommer med på OL-programmet i 2022 Beijing, Kina, noe som ville gjort mye for oppmerksomheten og interessen for randonee både internasjonalt og nasjonalt.

Det at randonee har kommet på ungdoms-OL programmet vil være med å sette fokus på rekruttering både her i Norge og internasjonalt. De som vil ha mulighet å delta i 2020 er de som da er 17-18 år, det vil si født i 2002-2003. Dette vi vises både i arbeidet som gjøres i de lokale klubbmiljøene og hvordan konkurransene blir utformet. De kommende sesongene vil det være betydelig fokus på å legge til rette for yngre utøvere. Håper mange ser det som en bra motivasjon at deltagelse i ungdoms-OL i 2020 kan være mulig med satsing på randonee.

Det å velge lett randoneeutstyret

Når det er snakk om lett randoneeutstyr så vil det si utstyr hvor ski og sko veier under kiloen hver for seg, og passer både for tur, trening og konkurranse.

Det å gå med lett utstyr i fjellet gir en unik frihetsfølelse. Det gamle frikjøringsutstyret kan føles som blylodd rundt foten, og i motsetning så vil lett utstyr nesten gi deg en følelse av at du letter fra bakken. Det at man kan komme seg på tur uten at man nødvendigvis trenger å slite seg ut gjør også sitt til at dørstokkmila blir kortere. Derfor passer lett utstyr for alle, fra toppidrettsutøveren til turgåeren.

Lett utstyr gir turgåeren flere muligheter. Den største forskjellen man opplever er selvsagt at det går raskere å gå opp på fjellet. Dette åpner for å gå lengre turer slik at fjellet kan utnyttes på måter som ikke var mulig tidligere. Det er i tillegg et sikkerhetsaspekt ved det å gå med lett utstyr. Man blir mindre sliten på tur opp, og kan derfor kjøre ned med en større sikkerhetsmargin, og som bonus så kan du ha det mer gøy på nedkjøringen når du slipper sure lår.

Lette randoneeski kan på mange måter ses på som en slags alpint fjellski, og kan for mange erstatte den klassiske fjellskien. De som bruker fjellski først og fremst for å komme seg opp på fjellet vil kunne få en helt ny opplevelse på nedkjøringen.  Bedre kontroll, mer trygghet og ikke minst mer moro, og det uten at turen opp blir noe tyngre. Kort fortalt gir lett randoneeutstyr mest skiglede per gram!

Til slutt må en myte avlives. Det har lenge vært påstått at det å gå på lett utstyr krever at man har gode skiferdigheter, og derfor passer det ikke for nybegynneren. Dette var kanskje riktig tidligere, men det har de siste tjue årene, og kanskje spesielt de siste fem årene vært en rivende utvikling innenfor lett turutstyr. Vekta har ikke nødvendigvis gått mye ned, men kjøreegenskapene har blitt betydelig forbedret. I dag vil derfor flere ha glede av å velge seg lett randoneeutstyr. Både nybegynneren som har lyst til å komme seg på tur i fjellet, til den erfarne fjellvandrer som er vant til å gå på turer vinterstid med fjellski. Men også mosjonisten og idrettsutøveren som enten har lyst til å begynne med randonee, eller bruke det som avveksling fra den normale treningen, vil ha stor glede av lett utstyr.

God tur!

Salg! 50% på utvalgte varer fra Amundsen! Se mer