BloggBlogg

Livet på landeveien

Mange mennesker der ute drømmer om å se Geiranger eller Trollstigen. Tusenvis av folk gjør det hvert år – gjennom vinduet på en turbuss. Tenk så heldige vi er i Norge, som kan hive oss på sykkelen og virkelig oppleve nasjonalskattene våre.

Du skal ikke vanke lenge blant sykkelfrelste før noen nevner at de gjerne skulle dratt til Gran Canaria for å sykle, mens det enda snør utenfor vinduet. For mange kan terskelen for en skikkelig sykkeltur være ganske høy – men det trenger den ikke å være!

Vi gjør det ikke bare for å skryte ellerskrøne.
Men det er en grunn til at vi drømmer om den. En slik tur er verdt det! Tenk deg fire-fem dager i strekk med bare sykkelen, asfalten og naturen rundt deg. Sleng med litt god mat eller noen gode venner og huk av noen punkter på bucket-lista
(eller kiste-lista om du vil), så har du et minne å ta vare på. Du trenger ikke reise langt for å finne de –
vi har tross alt førsteklasses landevei i bakgården vår her i Norge.
 

//Klassisk – med god grunn

La oss introdusere den klassiske fjordruta. Du har hørt om alle disse stedene, du har kanskje sett de gjennom bilvinduet. Atlanterhavsvegen. Norangsdalen. Eidsdal og Ørnesvingen ned til Geiranger. Arvesølvet! Våre mest spektakulære fjorder og fjell.

 

I dette landskapet mellom Ålesund, Molde og Kristiansund kan du skreddersy din egen tur. Klassiker-varianten går fra Molde via Atlanterhavs-

vegen til et gammelt fiskevær på Håholmen. Ruta svinger seg innover fjordene til et gammelt handelssted kalt Angvik (hvor du finner et spektakulært og sykkelvennlig hotell) på dag to. Dag 3 tar deg via Åndalsnes over Trollstigen til Valldal, og deretter fra Valldal over Eidsdal og Geiranger opp til Dals-
nibba. Siste etappe kan du begynne på Geirangerfjord-ferga over til Hellesylt og til Ålesund via den dramatiske Norangsdalen.

 

Du finner den klassiske fjord-touren omtalt i sykkelblader og blogger. Den er også plottet inn på Strava! Den komplette ruta er i overkant av 500 km. Den kan gjennomføres  på en uke om man 
sikter på etapper på omkring 70-100 km hver dag, eller på en langhelg hvis du er ute etter en 
utfordring. Turen passer godt for deg som vil ha en unik naturopplevelse, mengdetrening og en 
skikkelig mestringsfølelse på sykkel.

Nærkontakt

Kontakten med naturen er nok det beste med en slik tur, men ikke glem menneskene! Du kan ta en 
pit-stop og møte folk på en bensinstasjon, i en café 
eller på ferga. Lade opp energi med svele og 
vafler, hvis du vil. Smake på hjemmelaget sjokolade i 
Geiranger og varm gjestfrihet med lokalprodusert mat og drikke på et av de mange unike hotellene på ruta. Du kan lære forskjellen på Romsdalen, Sunnmøre og Nordmøre en gang for alle!

 

Nøkkelord for å ta seg en slik tur er at man må reise lett, ta seg tid og la omgivelsene være i 
sentrum. La den rolige sangen fra dekkene mot asfalt være en hyllest til de spektakulære veiene vi bygger her til lands. Vi unner alle som ikke har 
opplevd det en tur på Atlanterhavsvegen. Den har fått det navnet for en grunn! Å fly over vannet, på små broer og traverser mellom øyer, gir deg 
virkelig en følelse av å være i havets nåde - noe helt spesielt når man tross alt sitter på sykkelen.

 

 På Trollstigen anbefaler vi å starte tidlig, da det går busser og bobiler i trange svinger. Du kan fort bli en attraksjon i seg selv. Mange har kjent på ­misunnelige blikk fra turistene, eller til og med heia­rop, på klatreturen opp! Hårnålssvingene er det mest karakteristiske for Dalsnibba ved ­Geiranger, ­Norges lengste klatring. Denne gjør din lokale ­bakke til ­barnemat i forhold. Velbekomme, sier vi!

Kom som du er

Når landskapet er så nære, blir en slik tur en kom-som-du-er-fest. Det er like tilgjengelig som en hytte­tur eller en helg i et skianlegg. Husk at det finnes sykkel­kollegaer overalt rundt deg. Du vil ­kanskje skimte en iver eller en megetsigende ­respekt i ­andres blikk om du nevner at du har vært på sykkel­tokt i ­fjordene.

5 tips til turen

01 Pakkemuligheter
Visste du at du kan få opptil 40 liter bagasjekapasitet på sykkelen din uten å bruke ryggsekk? Til denne turen holder det med cirka 20 liter. Den løsningen som er mest praktisk er en seteveske, som du kan få i størrelser opptil 15 liter. I tillegg finnes rammevesker og litt større setevesker. Tenk lett, og husk at du får mye av det du trenger på hotell! To flaskeholdere er obligatorisk.
 
02 Hva slags sykkel
Du trenger ikke en sykkel til sekssifret antall kroner så lenge du har eventyrlyst! Denne ruta har en del klatring, så vi anbefaler å bruke en passe bred utveksling, dvs. en kassett med et lett gir på det laveste. De fleste av dagens sykler får du med 11-delt kassett bakpå. Har du en med utveksling 11-28 eller 11-32 bak, bør det passe. Er du usikker på hva dette betyr? Spør hos din lokale forhandler eller sykkelverksted!
 
03Pakkeliste
Sommer som vinter kan du møte mye vær i fjellet. Strekninger som Atlanterhavsvegen er særlig værutsatt. I tillegg til vanlig sykkeltøy tar du med hansker, buff og lue. Overtrekksbukse og vindjakke/regnjakke så klart. Husk også de obligatoriske reservedelene; slange og pumpe, selvklebende lapper, miniverktøy og en liten skvett olje.
 
04Reise sammen
Å dra på tur sammen med flere gjør det meste morsommere, og logistikken mye lettere. Du kan dele bagasjen på flere sykler, eller enda bedre: Få noen til å kjøre følgebil (i bytte mot at du spanderer middagen på hotellet etterpå, for eksempel)! Det finnes også organiserte turer med guide og følgebil som det går an å melde seg på. Du kan til og med skreddersy din egen rute med hjelp fra lokale guideselskap!
 
05Planlegg etappene
Magien med å ha natur som Geirangerfjorden i bak­gården er at du bare kan pakke og dra når som helst! Det kan være smart å ha en klar plan for dags­etappene. Velg etapper som passer nivået ditt/deres og unngå å bite over for mye. Vurder å booke over­natting før du drar. Du bør i det minste sjekke på forhånd om det er plass på hotellet før du ankommer etter en lang dag på veien.

Salg! 50% på utvalgte varer fra Amundsen! Se mer