Hvilken terrengsykkel bør du velge?

Rab Microlight dunjakke

Mange av oss foretrekker å sykle utenfor asfalterte veier, på stier, fjell og grus, oppover og nedover. Hva slags sykkel du bør bruke, avhenger av hvor du skal bruke den.

Adidas Solar Boost Løpesko

For deg som sykler fort på grus og fint underlag

Sykler du mest på grus og fine stier, eller ritt som Birkebeinerrittet og Grenserittet, er halvdempet terrengsykkel riktig valg for deg. Har du en sykkel med stiv bakramme og dempergaffel med rundt 100 millimeter vandring, får du god respons fra tråkket, samtidig som du har nok demping på grusveier og stier.

Andre fordeler med halvdempet sykkel, er at den får god kontakt med underlaget og krever litt mindre vedlikehold enn en fulldempet sykkel.

Halvdempere har ofte litt tyngre utveksling enn andre terrengsykler for å oppnå høyere toppfart. Vanligste hjulstørrelse på halvdempede terrengsykler som brukes i ritt er 29 tommer.

For deg som vil sykle overalt

Skal du sykle fort på «dårlige», bratte stier, gjerne ilagt hopp og krappe svinger? Da er det en fulldempet stisykkel som gjelder. Eller grov stisykkel, som de også blir kalt. De som bruker disse syklene liker høy fart, og verdsetter gjerne nedkjøringen minst like mye som sykkelturen opp. En stisykkel har ofte 130-160 millimeter vandring på demperne foran og bak.

Grove stisykler har grove dekk, kraftige skivebremser og bredt styre. Mange stisykler har også teleskopisk setepinne, eller heve-senkepinne, som kan stilles i fart via en bryter på styret. Den vanligste hjulstørrelsen på stisykler, er 27,5 og 29 tommer.

  • Noen stisykler kommer uten demper bak. Da anbefaler vi at du bruker dekk med mye volum som gir demping og kompenserer for manglende vandring i demperne.
Adidas Solar Boost Løpesko
Adidas Solar Boost Løpesko

For deg som styrer unna grusveiene

Enduro er en terrengrittform som forener utfor og rundbanesykling. Ett ritt består av flere etapper i tøft terreng, hvor noen går nedover og andre bortover. Du må ha en sykkel som egner seg både for bortover- og nedoversykling og det vanligste er å bruke fulldempede terrengsykler med 120-160 millimeter vandring på demperne.

  • En endurosykkel skal ha brede dekk og felger.
  • Heve- og senkepinne er helt nødvendig på en endurosykkel.

For deg som vil ned så fort som mulig

Utforsyklene er rendyrkede nedoversykler som hverken har gir eller geometri som egner seg til å sykle oppover. Har du utforsykkel, er heis, bil eller en gåtur beste veien til toppen.

På grunn av den solide rammen og de kraftige hjulene, veier utforsykler ofte mer enn andre sykler. Men ettersom syklene er designet for å være raske nedover, er ikke høy vekt en uting.

  • 200 millimeter er den vanligste vandringen på utforsykler.
Utforsykkel
Fatbike

For deg som vil holde deg flytende

Vil du at sykkelsesongen skal vare hele året, bør du vurdere en fatbike. Brede dekk, ofte mellom 3,7 og 5 tommer, gir mye rullemotstand og kan være tunge å sykle på, men dekkene flyter godt på snø og sand.

Fatbikes er tunge i seg selv, og kommer ofte uten demper for at vekten ikke skal økes ytterligere, men de volumiøse dekkene gir mye vibrasjons- og støtdemping.

Rab Microlight dunjakke

Salg! 50% på utvalgte varer fra Amundsen! Se mer