BloggBlogg

Trening med pulsklokke

Med kroppen og hodet full av motivasjon, og en pulsklokke på armen, ligger en fremtid foran deg med tanker om gode løpeturer og ­påfølgende ­stigning i form og resultater. For enklere å ­gjøre dagdrømmene om til gjennomføring, får du her noen gode tips fo

Pulsmåling som treningsverktøy bidrar til at du ­let­tere kan styre intensiteten på treningen din, og kan sørge for at du får maksimalt ut av hvert trenings­minutt. Pulsbasert trening hjelper deg å vise hvor hardt kroppen din jobber, og gjør det enkelt å planlegge, gjennomføre og analysere treningsøktene dine. Bruk av pulsklokke passer både for de som ­ønsker en enkel måte å ­registrere trenings­øktene sine på, og de som krever en ­særdeles ­nøyaktig løsning for å registrere
trenings­dataene sine.
 

Det første du må gjøre for å komme i gang med pulsklokken din, er å legge inn riktige ­opplysninger om deg i klokken. Dette gjelder alder, kjønn, vekt, aktivitetsnivå og makspuls. Er ikke ­opplysningene i klokken riktig registrert, vil heller ikke tilbake­meld­ingen du får fra pulsklokken eller den til­hørende trenings­appen være rett. Alle de ovennevnte opplysningene kjenner nok de fleste av oss fra før, med unntak av makspuls. Makspuls er den høyeste pulsverdien du kan oppnå under fysisk anstreng­else, og angir hjertets maksimale kapasitet. Makspuls er avgjørende for hvilke pulssoner du har, og dermed også vurderingen av intensiteten på den treningen du gjør. Sett av en treningsøkt for å ta en makspulstest slik at du finner din verdi. 

På pulsklokken din kan du underveis i trenings­økten se hvilken pulssone du til enhver tid ­befinner deg i. Trening i de ulike pulssonene gir ulikt resultat på treningen din, og en variasjon mellom disse er det som vil gi best resultat i formutvikling over tid. Ved å holde pulsen innenfor en bestemt pulssone, kan du enkelt styre intensitetsnivået i treningsøkten. Hver pulssone medfører sine egne fordeler, og kunnskap om disse fordelene hjelper deg å oppnå effekten du ønsker fra treningen. For å kunne følge intensi­teten under treningsøkten, og være sikker på at du holder rett belastning, er du avhengig av å få denne informasjonen fra en pulsklokke. Ved å legge inn din individuelle makspuls, vil du automatisk få tilpasset dine personlige pulssoner. Disse ser du både i klokken og i tilhørende treningsapp. Se tabell for hvilken intensitet du ligger i ved de ulike pulssonene og hvilket treningsutbytte du har i hver sone.

SKREDDERSY DITT EGET LØPEPROGRAM

Mange setter seg mål for årets trening, og trener mot en konkurranse som kanskje skal være det store målet for sesongen. De fleste av oss syns nok det kan være vanskelig å vite hvordan ­treningen skal legges opp for å kunne være i best mulig form på konkurranse­dagen. Polar har for eksempel utviklet en løsning der du enkelt kan sette opp et personlig løpe­trenings­program, som deretter veileder deg gjennom treningen frem til et ønsket tidspunkt. Løpeprogrammet tilpasser seg deretter automatisk basert på den informasjonen du har registrert i klokken, samt treningsbakgrunnen din. Løpeprogrammet justerer seg i løpet av trenings­perioden, avhengig av hva slags trening du gjør underveis. Det tar hensyn til din nåværende kondisjon og gir deg ­beskjed når du kan øke innsatsen et hakk, samt når du trenger å roe ned litt. I tillegg til løpeøkter, får du støtteøvelser med video­veiledning for å styrke kjerne­muskulatur og bevegelighet, som er viktig forytterligere ­utvikling av løpeformen. Følger du løpe­programmet vil du få optimal treningsveiledning for å nå målet ditt, samtidig som det tilrettelegger best mulig for at du skal unngå overbelastning og skader underveis i perioden.

Høy

RESTITUSJON ER AVGJØRENDE FOR FREMGANG

Er du godt i gang med trening og trener regel­messig, er det viktig å finne rett balanse mellom trening og restitusjon. Trener du hardt uten at kroppen får mulighet til å hente seg inn, vil du over tid ha stor sjanse for overbelastning, skader og senket prestasjonsnivå. For å være i stand til å oppnå trenings­målene dine, bør du sørge for at hvilen og søvnen du får, er så gjenopp­byggende og for­friskende som mulig. Restitusjons­status er en funksjon som gir deg et overslag over tiden du trenger for at du skal hente deg inn etter trening. Restitusjon etter trening blir bedre med en god natts søvn.

Ingen hvile, ingen gevinst

Bli kjent med hva slags søvn­vaner, søvnvarighet og søvnkvalitet du har. På bakgrunn av denne informasjonen kan du finjustere søvnen din, hvis du selv syns du trenger det. Ha gjerne i bakhodet at søvn ikke dreier seg om å prestere. Det er derimot flere ting du kan gjøre slik at det blir lettere å falle i søvn og sove godt. Stress er derimot søvnens fiende, så du bør prøve å ha et avslappet forhold til dette med søvn. Flere leverandører av pulsklokker har løsninger som hjelper deg å følge og visulisere elementene som til sammen utgjør god søvn for deg.

Kort om løping

(Kilde) Polar Flow-treningsdata

01 Kraft reagerer på endringer i intensitet raskere enn puls, og løpskraft er derfor en god veiledende måling i intervall- og bakkeøkter.

02 Polar Running Program er et personlig løpe­treningsprogram tilpasset deg og dine behov.

03 Kroppen er motoren din, mens Polar-klokken er dashbordet som forklarer hvordan det står til på innsiden.

04 For å forbedre prestasjonene dine er det ­nødvendig å holde oversikt over den totale trenings­belastningen og sørge for at du ikke belaster deg for mye.

05 Treningsdata gir deg forståelse av treningen du gjør, og bidrar til at du enklere kan styre unna feilbelastning og skader.

06 Løpskraft er spesielt nyttig under korte intervall­økter og i kupert terreng.

07 Tempo er ikke ideelt for måling av intensitet, ­spesielt ikke  i kupert terreng.

08 Med kraft kan du løpe med jevn innsats, selv i oppoverbakke, uten at et lavere tempo påvirker forholdet mellom kraft/puls.

09 I Norge er den gjennomsnittlige distanse per løpeøkt på 6,871m. 48% av løpeturene er mellom 5K-10K.

10 Løpere i Norge har flest opp- og nedstigninger underveis på løpeturene sine, med ­gjennomsnittlig stigning på 133m og nedstigning på 129m. Til sammenlikning ligger globalt gjennomsnitt på 89m og 88m.

11 Mandag er dagen hvor flest nordmenn tar seg en løpetur. Til sammenlikning er søndag ukens favoritt ellers i verden. 

12 Varighet for en gjennomsnittlig løpeøkt blant ­nordmenn er 53 minutter, hvorav 5% tilbringes i sone 1, 14% i sone 2, 28% i sone 3, 35% i sone 4 og 17% i sone 5.

Salg! 50% på utvalgte varer fra Amundsen! Se mer