BloggBlogg

Verdens beste terreng og fjelløper - Kilian Jornet

31 år gamle Kilian Jornet er kjent for å være den beste terreng- og fjelløperen verden har sett – noensinne. Kilian har i de siste årene vært bosatt i Norge, nærmere bestemt Romsdalen. Den 31 år gamle spanjolen har i hele sin karriere flyttet på grensene

The hamster challange

«Hvor mange høydemeter kan jeg klare å bestige på 24 timer?» Dette var spørsmålet Kilian stilte seg, og utgangspunktet for det elleville døgnet hvor han virkelig presset seg selv til det ytterste. Etter 24 timer med randonéeski fra Salomon på beina, opp og ned bakkene i Tusten alpin­senter, hadde han svaret. 23 486 høydemeter – og med det en ny verdensrekord. Kilian holdt ikke bare et imponerende tempo opp bakkene; han ble også målt til 115 km/t i nedkjøringen.

Enkel filosofi i fjellet

Det ligger et utall timer med trening og ­forberedelser bak Kilians turer og prestasjoner i fjellet, men for Kilian handler det ikke bare om prestasjoner og resultater. Filosofien til atleten er enkel; å være så mye ute i fjellet som mulig. Når Spanjolen løper eller går på ski i den norske fjell­heimen, bruker han det letteste utstyret som er mulig å finne. Samtidig setter Kilian store krav til utstyret han bruker, og er en aktiv del av utviklings­teamet hos Salomon for å stadig presse frem ny teknologi og forbedre mulig­hetene for å ferdes raskest mulig i fjellet.

Utfordring i Romsdalen

Romsdalen er Kilians lokale lekeplass. De syv legen­dariske fjelltoppene tiltrekker seg fjell­vante fra både inn- og utland. De fleste går en eller flere av toppene i løpet av en uke. Kilian hadde en plan om å gå alle syv på en dag. Ruten er på ca 75 kilo­meter og byr på totalt 9000 høyde­meter.

 – Veldig mange ser på meg som en løper, men egentlig løper jeg bare om sommeren fordi det ikke er mulig å bruke skiene. Romsdalen er unik fordi vi er så alene og mulighetene så store, sier Kilian.

De syv toppene viste seg å bli en prøvelse på grunn av varmt vær, men som Kilian pleier å si «I always think my big moment is tomorrow». 

De 7 toppene i Romsdalen

 01.Juratind 1712 m

 02. Vengetind 1852 m

 03.Kvanndalstind 1744 m

 04.Romsdalshorn 1550 m

 05.Trolltind 1788 m

 06. Kongen 1614 m

 07. Dronninga 1544 m

Kilian Jornet

Bio

Vokste opp i fjellhytte på 2000 meter i Pyreneene. Da han var tre år, ­klatret han sin første 3000 meter høye topp i Pyreneene. Da han var fem år, klatret han det høyeste fjellet i Pyreneene, Aneto, på 3404 meter. Et år senere klatret han Breithorn, 4164 meter, i Sveits. 

Nå kan Kilian skilte med seks verdensmester-titler i Skyrunner World Series. Han har vunnet alle de legendariske ultraløpene, deriblant Ultra-Trail du Mont-Blanc, Grand Raid, Western States Endurance Run og Hardrock ­Hundred Mile Endurance Run. Jornet har også de raskeste kjente tidene opp og ned de høye fjellene Matterhorn, Mont Blanc, Denali og Mount Everest.

Tips
Lyst til å trene som Kilian? Kilian er nå aktuell som bidragsyter i boken ­«Training for the Uphill Athlete – A Manual for Mountain Runners and Ski ­Mountaineers» – perfekt for deg som ønsker å pushe egne grenser i fjellet!

Salg! 50% på utvalgte varer fra Amundsen! Se mer