Vinterløp
Arkiv

Tips til vinterløp

Vi går mot mørkere tider, men det betyr ikke at vi ikke kan fortsette å løpe ute! Her gir vi deg noen tips som kan gjøre opplevelsen best mulig.

BENYTT DEG AV TRELAGSPRINSIPPET.

Om vinteren blir det viktig å holde seg både tørr og varm på samme tid mens du trener. Her anbefales det såkalte trelagsprinsippet. Det innerste laget må kunne transportere bort svetten, slik at du holder deg tørr. Superundertøy som er tettsittende i ull eller polyester gir best effekt. Lag nummer 2 skal fungere som isolasjon slik at kulden ikke slipper inn. Dette laget må være pustende, slik at varme også slippes ut, samtidig som du ikke blir kald utenifra. En fleece vil fungere godt som lag nummer 2, eventuelt en ulltrøye om det er veldig kaldt. Som underdel anbefaler vi en foret tights som holder deg varm og tørr. Det ytterste laget skal skjerme deg mot vind og vær. En vindtett løpejakke anbefales. Dersom det blåser veldig vil kuldeopplevelsen øke og da anbefales det å bruke en vindtett bukse i tillegg.

SØRG FOR AT HENDER OG HODE HOLDES VARMT.

Som kjent for mange er det hodet som har skyld i det meste av varmetapet som skjer i kroppen. Derfor er det veldig viktig å sørge for at du bruker en god lue ved løp ute om vinteren. I tillegg kjenner nok de fleste til at det første vi ønsker å ta av oss når vi blir varme ved løping om vinteren er hanskene. Så dette forteller oss at også hendene slipper ut mye varme dersom de ikke er isolert. Ved veldig kaldt vær anbefaler vi også en hals/buff som kan dras opp enten bak i nakken eller opp i kinnene for å isolere hodepartiet ytterligere.

 

LØPESKO

Fottøy er svært viktig for å få en god opplevelse med vinterløping. Vinterføre stiller krav om godt grep i sålen på skoene. På samme måte som bilen bytter dekk til vinteren, må vi også bytte sko. Grovt mønster og myk gummiblanding som suger seg fast til underlaget er å foretrekke for å unngå knall og fall og for å få mest utbytte av treningen. Dersom det er mye is og ekstra glatt må piggene frem.

SE OG BLI SETT

Det aller viktigste tipset for vinterløping er å bruke refleks! En bilist som kjører med nærlys i 50-sonen, har bare 2 sekunder på å avverge en ulykke når han først oppdager en fotgjenger uten refleks. Med refleks ville sjåføren hatt 10 sekunder til rådighet. Disse ekstra sekundene kan skille mellom liv og død. I tillegg kan det vært lurt å investere i en god hodelykt dersom du skal løpe utenfor opplyst område. Ikke bare vil den gjøre at du synes bedre, men den vil også gjøre at DU ser bedre.