Tips til vinterløp

Du trenger ikke legge løpeskoene på hylla selv om det er kaldt. Kle deg etter forholdene og hold formen ved like gjennom hele sesongen.

Trelagsprinsippet

Om vinteren blir det viktig å holde seg både tørr og varm mens du trener. Vi anbefaler det såkalte trelagsprinsippet. Det innerste laget må kunne transportere bort svette, slik at du holder deg tørr. Superundertøy eller ull gir best effekt. Styr unna bomull på vinteren ettersom det vil samle opp fukt og føre til at du blir kaldere. 

Lag nummer to skal fungere som isolasjon, men samtidig være pustende så fukten slippes ut. En fleece vil fungere bra som lag nummer to, eventuelt en tynn genser i ull, hvis det er veldig kaldt. 

Det ytterste laget skal skjerme deg mot vind og vær. Har du en lett, vindtett løpejakke vil den gjøre god nytte. Pass også på å kle deg i synlige farger. Kle deg i gult hvis det er mørkt, og rødt eller blått når det er lyst. 

Som underdel anbefaler vi en foret vintertights som holder deg varm og tørr.  Under vintertightsen bruker du enten superundertøy eller ullundertøy.

Se og bli sett

Det finnes flere produkter som bidrar til å gjøre deg synlig i vintermørket. Nathan er et amerikansk merke som lager spesialtilpasset utstyr for folk som liker å løpe. I våre butikker har vi et bredt utvalg av varer tilpasset norske forhold. Ønsker du å være synlig i mørket vil vi anbefale Nathan refleksvest på overkroppen og Nathan lysspore på skoen. 

Hvis du liker å løpe i skogen eller på andre dårlig opplyste steder er det nødvendig med lykt. For å være sikker på at du setter føttene der de burde er du avhengig av å se hvor du løper og i våre butikker har vi stort utvalg av hodelykter til forskjellig bruk. Skal du bruke hodelykten til løping burde du velge en lett hodelykt som ikke humper og spretter når du løper. 


Hold deg varm på hode og hender

Mye av varmetapet skjer gjennom hodet. Derfor er det viktig å sørge for at du bruker en god lue når du løper i kulda. Opplevelsen av å løpe i null grader er helt annerledes enn å løpe i minus ti. Derfor er ikke èn lue nødvendigvis riktig for alle kalde dager. Løper du mye kan det kanskje være lurt å ha to luer, en tynn og en litt varmere, eller kanskje en ørevarmer.

Hendene slipper også ut varme. Det finnes alt fra tynne hansker som er varme nok ned til null grader, til tykkere hansker og votter som er beregnet på langrenn og mange minusgrader. Fryser du mye kan det være lurt å vurdere langrennsklær til joggeturene.

Varm og stødig

Høsten og vinteren stiller andre krav til løpeskoene dine enn våren og sommeren. 

Vinterløpesko finnes i forskjellige varianter. Det er mange som ikke er klar over hvilke skoalternativer som finnes, men hos oss har vi joggesko som er tilpasset kalde og glatte forhold, og som hjelper deg mot kalde tær og høye skuldre når du prøver å holde deg på bena gjennom holkesesongen.

Vinterløpeskoene har mer foring og er varmere enn sommerløpeskoene, men de viktigste forskjellene mellom vanlige joggesko og vinterjoggesko er kanskje sålene.

Mange av vinterløpeskoene har pigger, og på noen av skoene kan piggene skiftes ut når de bli slitt. Det er også grovere mønster og mykere gummi under vinterskoene så det totale grepet blir mye bedre enn på "vanlige" joggesko. 
Kler og skor du deg riktig kan du holde en behagelig kroppstemperatur gjennom hele vinteren. Da vil du holde ut lengre på hver tur og bevare motivasjonen selv om gradestokken viser minusgrader. Velger du også klær, lys og reflekser som gjør deg synlig, kan løpesesongen vare hele året.

Salg! 50% på utvalgte varer fra Amundsen! Se mer