Styrketrening for løpere

Vil du bli en bedre løper? Da er det lurt å ha ekstra fokus på å styrke leggene! Sterke, spenstige legger og et effektivt løpesett med rask fotkontakt mot underlaget, gir samlet best resultater. God styrke i leggene er dessuten skadeforebyggende i seg selv – særlig med tanke på senebetennelse og achillesplager. For at beinet skal tåle belastningen med å lande godt på for/mellomfot, må du ha sterke legger – og leggtrening hører derfor naturlig med i treningsøktene gjennom uken.

– Skal du løpe fort, er sterk leggmuskulatur viktig. Kombinasjonen løping, trappeløp, ”sprunglauf” og spensttrening er en veldig god løsning for å oppnå fremgang som løper og slå din egen pers. Men husk at vi ønsker en sterk og spenstig leggmuskulatur – ikke en stor, tung og treg muskulatur. Derfor ville jeg ikke prioritert vekttrening for legger. Med tanke på skadeforebygging har jeg mest tro på variert trening med løping i variert terreng og bruk av forskjellige løpesko.
Det er mange forskjellige meninger om styrketrening for aktive løpere. Min erfaring er at mange faktisk trener for mye styrke og glemmer mengdetrening løp – mengdetrening er fremdeles det viktigste, forteller Arild Tveiten, sportssjef i Triatlonforbundet.

Vær oppmerksom på løperkne

Tveiten forteller videre om den vanligste løpeskaden – løperkne (runners knee). Dette er en skade som mange løpere pådrar seg grunnet for mye løping på ensidig, hardt underlag.
– Skaden oppstår gjerne i vinterhalvåret når man øker mengdeløpingen. Løperkne er en betennelse i et senedrag eller slimpose på utsiden av kneet. Senedraget fra hoften og ned til under kneet kan bli overbelastet og kjennes stikkende og øm. Smertene kan kjennes fra hoften og ned til leggen, og er ofte verst dagen etter trening og når du løper nedover. For å bli bedre må du være flink til å tøye både senedraget og sete- og hoftemuskulaturen. Massasje kan også gjøre god for å løse opp muskler og sener. Løp korte turer i gode sko, og blir smertene for store bør du oppsøke lege.

Ikke glem mage/rygg

Sportssjefen mener at jo eldre du blir, desto viktigere er styrketreningen. – Muskelmasse forsvinner med årene og det er viktig å holde denne ved like. Så med tanke på god helse og gjennomtrent kropp, anbefaler jeg å trene styrke minst to ganger i uken med fokus på mage og rygg – det er viktigst! Bruk noen enkle øvelser som sit-ups, planke og push-ups. Vær flink til å tøye ut legger og lår – både når du løper og trener styrke, avslutter han.

Salg! 50% på utvalgte varer fra Amundsen! Se mer