Arkiv

RIKTIG PREPPING // LANGRENNSUTSTYR

Å INVESTERE LITT TID TIL SMØRING AV SKI ER NOE MAN HAR IGJEN FOR I FORM AV SKIGLEDE. ENTEN DU HAR KLASSISKE SKI, SKØYTESKI ELLER SKI MED INTEGRERTE FELLER BØR DE RENGJØRES OG GLIDES JEVNLIG.

01

STIVHET //

Skienes stivhet er en vesentlig faktor for å oppnå optimal kombinasjon av feste og glid. Ta deg god tid hos din lokale Intersport butikk når du skal velge ski.

-

SMØRING AV GLID OG FESTE //

Smøring av feste gjøres etter at glidsonene er gjort ferdige. Lengden på festesonen for både klister og tørrvoks anbefales til ca 65-75 cm og måles fra helen og fremover. Ikke vær redd for å strekke festesonen enda lenger fremover hvis det glipper. Det har mindre innvirkning på gliden enn man tror og skigleden blir større med godt feste.

RENGJØRING //

En skitten såle er en treg såle. Rengjør derfor skiene før du legger på ny voks.

02

PÅLEGGING AV GLIDEVOKS //

Når du skal smøre glidsonene foran og bak kan du velge mellom universalvokser for alle snøforhold eller vokser for spesielle temperaturområder.

Flytende vokser er enklest å legge på. Faste vokser kan gnis på og poleres med kork, men varer lenger hvis de varmes inn med smørejern. Hvis du velger smørejern så husk å bruke et som er laget for ski-smøring. Disse har metallplater og teknologi som sikrer stabil og jevn varme.

OBS! Legg aldri glider i festesonen midt under skien, da vil ikke festesmøringen sitte.

-

PÅLEGGING AV GLIDEVOKS

Swix F4 er en universal glidvoks med et bredt bruksområde. Voksen gir deg bedre gli under de fleste snøforhold. Swix F4 kommer i flytende og fast form. De mest aktuelle typene er Swix F4-100C, F4-150C flytende og Swix F4-60 i fast form.

Ønsker du litt høyere ytelse og presisjons kan du velge Swix F4 Premium Warm eller Cold. Disse er tilpasset snevrere temperaturområder og basert på historiens mestvinnende glidvokssystem - «Swix Cera Nova X».

PÅLEGG AV FAST GLIDEVOKS

PÅLEGG AV FLYTENDE GLIDEVOKS

PÅLEGGING AV S MØREVOKS MED SMØREJERN

Til denne metoden brukes glidvoks fra Swix Cera Nova X-systemet som for eksempel CHX eller LFX vokser.

Å INVESTERE LITT TID TIL SMØRING AV SKI ER NOE MAN HAR I GJEN FOR I FORM AV SKIGLEDE. ENTEN DU HAR KLASSISKE SKI, SKØYTESKI ELLER SKI MED INTEGRERTE FELLER BØR DE RENGJØRES OG GLIDES JEVNLIG.

03

PÅLEGGING AV FESTEVOKS //

Velg den voksen som passer innenfor den dagsaktuelle lufttemperaturen i skyggen. Legg på fra 65-75 cm fra hælen og fremover.

TIPS 1: Er du i tvil så legg på den kaldeste smøringen først. Glipper det så legg på et ekstra lag eller en varmere voks. Eller smør ca. 5 cm lenger fremover mot tuppen.

TIPS 2: På snø som er mer enn en dag gammel (gammel/omdannet) smører man varmere enn ved nysnø for å få godt feste.

Festesonen pusses først opp med slipepapir #120 ca. 60 cm lengde. Dette gjøres for at smøringen skal feste bedre til sålen. Beveg slipepapiret i lengderetningen. Bruk gjerne kombikorken til Swix (T0011) med slipepartikler på en side og vanlig smørekloss på den andre.

Ved minusgrader og kornet snø legges som regel en slitesterk voks (V30 eller grunnvoks VG30) i bunnen. Dette gjøres for at smøringen skal sitte bedre.

Ved minusgrader og kornet snø legges som regel en slitesterk voks (V30 eller grunnvoks VG30) i bunnen. Dette gjøres for at smøringen skal sitte bedre.

Velg dagsaktuell festevoks og legg på denne, gjerne 4-8 lag som gnis ut med kork mellom hvert lag. Vær ikke redd for å smøre tykt under midten. Legg gjerne den dagsaktuelle voksen på i utetemperatur. Tips: La det være igjen ca. to centimeter i hver ende av festesonen. Når du korker ut vil likevel hele festesonen dekkes.

Gni ut med kork mellom hvert vokslag.

04

PÅLEGGING AV KLISTER //

Kjennetegnet på klisterføre er at snøen skal ha vært i gjennom en eller flere omganger med smeltingfrysing, eller at den er helt gjennomvåt.05

VEDLIKEHOLD AV FELESKI //

FØR SKITUREN

Swix Skin Care er utviklet for å forhindre integrerte feller fra å ise, i tillegg til å forbedre fellens glidegenskaper. Risikoen for ising er størst rundt null grader, når snøen går fra å være våt til tørr. Under slike forhold virker Swix Skin Care som en impregnering som motvirker at snø og is fester seg i fellen. Fellens glidegenskaper forbedres i alle temperaturområder, da Swix Skin Care reduserer friksjonen mellom fell og snø. For best mulig glid kan Swix

ETTER SKITUREN

Swix Skin Cleaner er utviklet for å rengjøre integrerte feller på en skånsom måte, uten å innvirke på fellelimet. Over tid samler feller opp smørningsrester, skitt og forurensning fra snøen, som vil gjøre fellen både tregere og redusere ytelsen. Ved å benytte Swix Skin Cleaner vil du tilbakestille fellens egenskaper og forbedre dens effektivitet.