BloggBlogg

«Langrenn hadde vært fulltidsjobben min, nå ble jeg nødt til å finne på noe annet»

Produsert av DNX

– Da jeg for noen år siden fikk beskjed av legen om at jeg var overtrent, begynte jeg å strikke. Jeg har aldri eid så mange ullsokker i hele mitt liv.

Snømengdene på skiarenaen i Fetsund utenfor Oslo svinger fremdeles. Torstein Øvergård speider utover løypene, hele kroppen klør. 

– Å få beskjed om at jeg måtte ta meg et hvileår, var som å bli skutt. Etter å ha lagt ned 500 treningstimer i året ble det plutselig mye dødtid, sier Torstein og ler.

– Etter en stund fant jeg forøvrig ut at jeg ikke kunne bli sittende i sofaen og strikke tusenvis av hullete sokkepar. Langrenn hadde vært fulltidsjobben min, jeg ble nødt til å finne på noe annet. 

Er du litt over gjennomsnittet glad i å kjøre på ski vil du ha mye glede av å kjøpe junior racing-ski. Selv om du er voksen. Jo flinkere du er til å kjøre og jo fortere det går, desto mer utbytte får du av å kjøpe bra utstyr.

–Mange av de som kjører mye på ski, liker å kjøre fort, men mange av alpinskiene i butikken er ikke laget for å kjøre fort. Standardskiene vil begynne å vibrere når farten øker og mister også stabiliteten. Kjøper du ski i racing junior-klassen eller SL-ski, vil de holde seg stabile i høy fart og på dårlig underlag. Når folk kommer til meg etter å ha kjørt junior racing-ski for første gang er de helt i ekstase. Forskjellen er enorm, sier Smitty.

Bortsett fra forrige vinter, har vi hatt ere vintre med lite snø og ustabilt vær, de siste årene. Det har gjort at det ofte er isete og vanskelig forhold i bakken. «Vanlige» alpinski takler is og vanskelig underlag dårligere enn junior racing og SL-ski, men uavhengig av hva slags ski du kjører vil skiene være sårbare på dårlig underlag. Er du uheldig og kjører på en stein blottet for snø finnes det noe du kan putte i sekken som kan redde dagen.

Vinnerskalle. Det var som åtteåring han byttet fotball mot langrenn. Torstein trivdes ikke på lag, vinnerskallen taklet tap så dårlig at han selv ble flau. 

– Jeg hater å tape, samme hva det gjelder. Det føltes bedre å drive med noe der jeg kun hadde meg selv å skylde på hvis det gikk skeis. 

Snømangel i Fetsund betyr rulleski denne dagen. Torstein drar på bortover sporet. Grunnteknikken adopterte han tidlig etter det store idolet. 

– Trikset til Bjørn Dæhlie var å være en seig jævel. Jeg fulgte nøye med da han herjet på tv. Gjorde opptak og studerte alle bevegelser han gjorde med beina, hoftene, overkroppen. Før var det mindre oppmerksomhet rundt taktikk, da handlet det mer om antall timer du la ned i treningen. 

 Ny taktikk. Motivasjon og stålvilje fra tidlig av ga resultater, men så kom dagen da det begynte å snu. 

– Det tok lang tid før jeg skjønte hva som foregikk. 

For en som tidligere hadde tenkt ski, mat og trening døgnet rundt, ble det voldsomt mange timer å fylle. Etter ullsokk-fasen bestemte Torstein seg for at han ville utnytte kompetansen til noe nyttig.  

– Intersport i Oslo sentrum søkte folk. Jeg visste at de la vekt på kompetanse og tenkte at det kunne være noe. 

Torstein var akkurat det sportsbutikken ønsket seg, en med praktisk erfaring.  

– Det legges stor vekt på kunnskap i butikken. For meg fylte jobben et tomrom da jeg fikk lov å bruke kompetansen min til noe nyttig. Det skumle var jo at jeg fikk en del penger mellom fingrene. I dag har jeg vel rundt 75 par Fischer-ski hjemme. 

Fullverdig rådgiver. Han ble aldri den neste Northug, ski-interessen er derimot like levende og treningsmengden langt over gjennomsnittet. At han nå får betalt for å skravle ski når han selv ikke er i løypen, klager ikke Torstein på.   

 – Riktige ski har alt å si, at skiene har riktig spenn. Får man en for stiv ski, klarer man ikke å trykke den ned. Får man en som er for myk, blir man stående og gnu på smøringen. Jeg tenker at jobben handler om å selge gode råd mer enn noe annet. 

– Gir du råd utover produkt? 

– Man blir jo litt coach-aktig. I fjor var det flere som kom til meg etter Holmenkollmarsjen og fortalte at de hadde slitt med krampe. Mitt råd var mer magnesium, karbohydrater og å få i seg mye mer mat. I ettertid har jeg fått tilbakemelding på at det fungerte. Sånt synes jeg jo er ekstra morsomt: Den helheten. 

– Hvilket skipar er favoritten – og hvilken løype? 

– Jeg må nok svare Fischer Speedmax. Selv om de andre produsentene har fantastisk gode ski, har det blitt en vanesak for meg – noe annet ville vært som å gå i en rosa one-piece. Den beste turen er definitivt den gamle 16-kilometeren i Holmenkollen. 

Finn din nærmeste butikk på www.intersport.no

Salg! 50% på utvalgte varer fra Amundsen! Se mer