Dette må du tenke på når du velger regntøy

Produkter CSS

Blogg

Hvor vanntett vil du være? Hva du skal gjøre og hvor du skal være, er avgjørende for hva slags regntøy du bør velge.

Jo mer vanntett et plagg er, desto mindre puster det. Skal du stå stille å fiske eller se på fotballkamp, kan du ha en klassisk regnjakke. Skal du være aktiv, bør du velge en skalljakke med minst 2000 i vannsøyle.

Det klassiske regntøyet som har en gummilignende overflate, har blitt smurt inn med et materiale som heter polyuretan, eller PU. Når polyuretan stivner, dannes det karakteristiske «gummilaget» som vi mange forbinder med regnjakker og regnbukser. PU-laget er veldig tett og tåler mye vanntrykk, men puster dårlig og plagg med PU er ikke å anbefale når du skal gå på tur eller være aktiv på annen måte. Hvis du står ute i mye regn over lenger tid, vil regntøy med polyuretan holde deg tør lenger enn en vannavstøtende skalljakke, men står du lenge nok, vil vannet også trenge gjennom regntøy med polyuretan.

Fordeler og ulemper med klassisk regntøy:

  • Regntøy er tettere enn skallplagg. Det innebærer at det slipper mindre fukt inn til huden, men også at det slipper mindre fukt ut av jakken og bort fra kroppen.
  • Regntøy er billigere enn skallplagg.
  • Noe regntøy tar liten plass og veier lite.

Skallplagg er aldri  helt vanntette

Man kan egentlig ikke si at skallplagg er vanntette, de er vannavisende eller vannavstøtende. Grunnen til det er at et skallplagg aldri vil være helt tett og vil begynne å trekke til seg vann hvis det blir utsatt for mye vanntrykk over tid. På lappene inne i skalljakken eller skallbuksen, oppgir produsenten plaggenes vannsøyle. For at plagget skal kunne kalles vannavisende må det ha en vannsøyle på minst 2000. Jo høyere vannsøyle plagget har, desto større er sjansen for at det holder deg tør.

Vannsøylen beskriver hvor mye vann stoffet tåler før vannet trenger igjennom. Testene blir utført i laboratorier. Testemetoden går ut på at det plasseres et rør med millimetermål på et stoff i spenn. Røret fylles gradvis med vann og når vannet begynner å lekke gjennom stoffet, har det nådd sin vannsøyle. Hvis røret fylles med vann opp til 10 000 millimeter før stoffet begynner å lekke, blir vannsøylen satt til 10 000.

Fordeler og ulemper med skallplagg:

  • Holder deg tør lenge.
  • Blir raskere våt der det er mye trykk, som under skulderremmene på ryggsekken.
  • Mange justeringsmuligheter.
  • God lufting.
  • Designet i solide materialer som ofte tåler mye slitasje.
  • Vask og ny impregnering øker plaggets vannavisende egenskaper.

Sømmene er avgjørende

Regntøyets akilles-hel er sømmene. På plagg med polyuretan er sømmen sveiset eller smeltet sammen og derfor helt tette. På vannavstøtende skalljakker med høy vannsøyle er sømmene sydd og teipet. De sydde og teipede sømmene vil motstå regn og fukt, men etter en stund vil vannet trenge seg inn og igjennom sømmene.   

Velg klær som passer bruken

Skal du ha en jakke som holder deg tør på tur, bør du velge en skalljakke med en vannsøyle på minst 2000, gjerne mer.

Skalljakker og bukser har flere justeringsmuligheter enn en klassisk regnjakke. Luftemuligheter under armene og på bena og regulerbare mansjetter er noe av det som gjør skallplaggene til mer funksjonelle turplagg enn klassisk regntøy. Skalljakkene er også designet med tekstiler som slipper fukten fra kroppen ut av klærne mens regnplaggene stenger den inne.

Jo våtere plagget er, jo dårligere puster de, men tynne syntetiske plagg tørker også raskt. Etter en natt i telt kan skallklærne ha tørket under en tarp og være klar for å holde deg tør gjennom enda en våt, norsk sommerdag.

Tur

Salg! 50% på utvalgte varer fra Amundsen! Se mer