Lett sekk på dagstur

Du trenger ikke mye utstyr hvis du skal på dagstur. Har du lite å bære, kan du gå lenge og oppleve mer.

Det er viktig med en god sekk, uansett hvor langt du skal gå. En god sekk betyr ikke nødvendigvis en dyr sekk. Det viktigste er at den passer kroppen din og er egnet til det den skal brukes til. Sjekk utvalget og hva som passer best til ditt bruk. Det er også lurt å velge en sekk med litt større volum enn en som er akkurat stor nok. En fullstappet, mindre sekk fordeler vekten dårligere enn en større sekk og kan bli belastende for skuldre og nakke.

Dette må du ha plass til:

Hvis vi tar utgangspunkt i en dagstur i skogen med spise- og drikkepause holder det med en dagstursekk. Her er en liste over hva som bør være med i dagstursekken.

dagstur

Kokeapparat

En tur uten mat og drikkepause er en tur med mangler. Med et kokeapparat og kjeletøy har du mulighet til å steke selvfanget fisk, brød og koke vann til Real turmat eller kaffe. Et turkjøkken er en rask og hyggelig måte å tilberede mat og drikke på, og på sommeren er det også tryggere å bruke turkjøkken enn å brenne bål.

Vannflaske

Kroppsstørrelse og fysisk form avgjør hvor mye væske man taper i varmen, men en tommelfingerregel er at man skal drikke en halvliter i timen, når man er aktiv. Skal man på en lengre tur betyr det at man må drikke mye væske og det kan bli utfordrende å bære med seg nok. Ett alternativ er å ta en drikkebeholder i sekken. Drikkebeholderen tar mindre plass enn flere drikkeflasker og slangen gir deg muligheten til å drikke jevnt, uten å ta pauser.

Et annet godt alternativ er Katadyn Befree.  Drikkeflaskene har et filter i tuten som fjerner 99,9 prosent av alle bakterier og parasitter og gjør at du kan fylle flasken i hvilken ferskvannskilde som helst. Da har du «alltid» drikkevann tilgjengelig og slipper å bære tunge vannflasker. 

dagstur

Kniv

Om du skal sløye fisk, spikke opptenningsved, kutte tau eller fiskesnøre, en kniv er det viktigste verktøyet man har med seg på tur. Sørg for å holde kniven skarp og i slira når den ikke brukes så virker den som den skal når du trenger den.

Mat

Du kan gjøre det velig enkelt og pakke med Real turmat. Tørrmaten veier lite og tar liten plass. Fyller du cirka fem desiliter varmt vann i Real-posen, lager maten seg selv. Ønsker du å gjøre det litt mer avansert, men fortsatt enkelt, kan du blande tørrvarer hjemme, tilsette vann og steke brød eller annen bakst i skogen. Se flere oppskrifter for enkel turmat her. Hjemmelaget mat i det fri setter en ekstra spiss på skogsturen.

Sitteunderlag

Et sitteunderlag er en liten og god investering om du skal ha noe å stå på når du skifter, eller om du skal holde deg tørr og komfortabel når du tar en rast. Sitteunderlaget krever lite plass, men gir mye komfort.

dagstur

Salg! 50% på utvalgte varer fra Amundsen! Se mer