Pakk fiskeutstyret og tilbring helgen ute

Med høsten kommer frisk luft, lavere vanntemperatur og bedre fiske.

For mange av oss kan sommeren være en frustrerende tid. Fisken svømmer ut på dypet og blir vanskeligere å nå fra land. Når høsten kommer, våkner også håpet om bedre fangst og enda rikere naturopplevelser.

Gi deg selv en skikkelig sjanse

Skal du få fullt utbytte av ferskvannsfisketuren, bør du fiske i soloppgang, solnedgang og i mørket. Man vet aldri når fisken biter, men mange mener det er størst sjanse for napp når solen ikke står på sitt høyeste.

Når det er lite lys, eller helt mørkt, tar fisken større sjanser. Den føler seg trygg i beskyttelse av mørket og går nærmere land og opp til overflaten for å jakte. Fisker du da med spinner, wobbler eller flue fra land er det gode muligheter for at fisken sluker åtet.

Husk at fisken trives der den føler seg trygg og samtidig har mulighet til å skaffe seg et raskt måltid. Ofte betyr det at den står i marbakken (på grensen mellom grunt og dypt vann), under busker, i siv, bak tømmerstokker og andre «trygge» steder. Konsentrer fisket ditt om disse områdene så har du større sjanse for å få fiskens oppmerksomhet.

Polaroidbriller bryter solrefleksjonen og lar deg se ned i vannet. Ofte kan du se fisken, og da kan du også konsentrere kastingen mot området hvor fisken står. Det er en stor fordel.

Fiske

Med riktig stang blir napp ekstra gøy

Skal du fiske etter ørret, abbor, harr eller andre «mindre» ferskvannsfisker, bør du ikke bruke for lang og kraftig stang. På stanga står det skrevet hva som er dens kastevekt. Kastevekten er vekten på slukene som stanga er beregnet for. Står det kastevekt 4 til 15 på stanga, betyr det at du kan bruke sluker som veier 4 til 15 gram. Dette er en fin vekt på sluker som skal brukes til fiske i skogen. Skal du på fjellet å jakte på større fisk, bør du ha en stang med slukvekt opp til 30 gram. Det viktigste er at stanga har god aksjon. Da kan du kaste langt med spinnere og lette sluker. Du er ikke avhengig av riktig utstyr for å få fisk, men det øker muligheten og er morsommere. Spør betjeningen om råd hvis du er usikker på hvilken stang som passer ditt formål.

For skogfiske bør du ikke bruke en veldig lang stang. Skal du kaste mellom trær og busker er det bedre å ha en litt mer håndterlig, kortere og mykere stang. Med en myk stang, eller en stang med «middels aksjon», på mellom syv og ni fot, vil du få til gode kast, uten at du er avhengig av god plass.

Det er viktig at snelle og snøre passer til fiskestanga. Vi anbefaler åpen haspelsnelle til ferskvannsfiske. Skal du kaste fra land er det lurt å bruke et snøre med litt mindre diameter enn om du skal fiske fra båt. Tykkere snøre er vanskeligere å kaste langt med enn snører med mindre diameter, og noen ganger er du avhengig av å kaste langt for og nå fisken.

Det er uendelig av muligheter for hva du kan feste i enden av snøret. Pakk med deg et utvalg av forskjellige varianter i forskjellige farger. Sluker, spinnere, wobblere, krok og mark eller flue. Fisk av områder (fisk på forskjellige steder) og beveg deg langs bredden på elven eller vannet. Hvis fisken ikke biter, bør du bytte farge eller form på sluken.


fisk

Pakk lett når du skal på fisketur

Fiskeutstyret i seg selv krever plass og veier litt ekstra i sekken. Derfor er det lurt å gjøre strenge prioriteringer når du pakker til tur.

Det er lurt å pakke i en tursekk du tror er litt større enn den du trenger. Det er ikke sikkert sekken blir full, og du kunne kanskje fått plass til alt i en mindre sekk, men en større sekk fordeler vekten bedre enn en liten. Når du skal pakke for overnatting og fiske, anbefaler vi derfor en sekk med et pakkvolum på 70 liter eller mer. Det er også viktig med festemuligheter på utsiden av sekken som gjør det mulig å feste telt, stang og liggeunderlag over, under og på siden av sekken.

Skal du ha med sekken i båt, over elv eller bare være ute i regn, er det viktig å forsikre seg om at det som skal være tørt, holder seg tørt. Våt sovepose og fuktige skifteklær kan ødelegge en god turopplevelse. Pakker du det viktigste i pakkposer og tar med regntrekk til sekken i bagasjen, gjør du noen enkle, men avgjørende grep for en vellykket tur. Kroppstemperatur og sovekomfort er grunnleggende trivselspremisser når man er på tur.

Tarp eller telt behøver ikke ta mye plass, og det trenger heller ikke veie mye. Skal du huse bare deg selv eller også en turkamerat, får du tomannstelt som veier under to kilo. Vil du komme enda nærmere naturen og enda lenger ned i vekt, kan du velge medium tarp fra Bergans. Den måler 350 centimeter x 290 centimeter og veier kun 850 gram.

friluft

Riktig utstyr krever mindre plass

Det er lett å pakke for mye. Litt ekstra klær, litt for varm og stor sovepose og litt for mye mat og drikke. Volumet øker, kiloene bygger seg opp og rygg og skuldre gruer seg. Tenk vekt og pakk ting du trenger.

Valg av sovepose er viktig når man skal ta hensyn til vekt og pakkstørrelse. Generelt lar dunposene seg komprimere mer enn poser med syntetisk fyll. Og en varmere pose, tar mer plass enn en som er beregnet for varmere temperaturer. Har du for eksempel en vintersovepose, vil den, selv i komprimert tilstand, kreve mye av plassen i sekken. Bruker du en tresesongspose, vil denne ta betydelig mindre plass i sekken. Klarer du deg med en sommerpose har du frigjort mye plass i sekken bare på valg av sovepose.

Bomullsplagg krever mer plass en teknisk turtøy. Skal du pakke med ekstra skift bør du derfor velge klær som er beregnet for turbruk. Mange moderne turplagg er designet for å ta liten plass i sekken, og du sparer mye plass på å velge riktige klær. Når du skal velge isolerende klær, er det igjen viktig å trekke frem dunets praktiske pakkstørrelse. Om du skal ha med en tynn dunjakke, kan den klemmes sammen til en størrelse på en knyttneve, eller to, men den gir deg likevel mye varme når du trenger det. Det er også praktisk å pakke dunjakken inn i en t-skjorte og bruke den som hodepute om natten. Da har du en behagelig hodehviler om du foretrekker dun fremfor oppblåsbar pute.

Hvor mye mat trenger du?

Kokeutstyr tar også en del plass i sekken, men vekten på kjeler, kopper, bestikk og stekepanner beregnet på turbruk, er lav. Derfor blir det fort den medbrakte maten som veier. Og mat er tungt. Vær litt streng med deg selv når du pakker, og hvis du ikke praktiserer «catch and release» er du forhåpentligvis selvforsynt med mat når du er på fisketur. Tar du med en pakke Real turmat, har du litt i reserve, i tilfelle fisken ikke biter. Tørrmaten tar liten plass, veier lite og trenger bare kokt vann for å tilføre deg rikelig med energi.

Turkjøkken er et must når man er på tur. Fyll kjelen med vann fra elva og kok opp. Lykke trenger ikke være mer avansert enn et varmt måltid og en kopp kaffe i soloppgang mens du venter på napp eller vak.

Anskaffelse av rent drikkevann kan være en bekymring hvis man beveger seg i lavtliggende eller bynære naturområder. Det er lite praktisk å bære med seg litervis av vann på tur, og det finnes hjelpemidler som gjør det lettere å skaffe drikkevann. Drikkeflaskene fra Katadyn har et filter i tuten. Filteret renser vannet og fjerner 99,9 prosent av alle bakterier og parasitter fra vannet som passerer. Har du med deg en Katadyn-flaske på tur, kan du få drikkevann fra alle ferskvannselver og kilder, uansett hvordan vannet ser ut. Det enklere å legge ut på tur, når du ikke trenger å bekymre deg for hvor neste rene drikkevannskilde befinner seg.

God tur og skitt fiske!

Salg! 50% på utvalgte varer fra Amundsen! Se mer