Mat du kan lage på tur

Tilbereder du maten ute i det fri, blir turopplevelsen enda bedre.

Mat smaker ekstra godt når man er i naturen og er høydepunktet for mange turgåere. Har du med deg stormkjøkken på tur, kan du bruke mindre tid på kjøkkenet og desto mer ute i det fri.

Her er noen forslag til matretter du kan lage på tur:

  • Pannekaker

  • Nybakt brød eller rundstykker

  • Pizza med pitabrød

  • Kanelsnurrer

  • Selvfisket fisk

  • Fiskesuppe

  • Egg og bacon

  • Bakt potet

  • Omelett

Oppskrifter:

Pannekaker til fire personer

Om du ønsker å ha med røre i en beholder eller lage den ute i naturen, pannekaker stekt ute i det fri kommer til å bli en turfavoritt. Spis dem med bacon, sukker eller selvplukkede bær!

Ingredienser:

3 dl hvetemel

½ ts salt

3 ss smeltet smør

6 dl melk

3 egg

Smør til steking

  1. Bland mel og salt og tilsett cirka halvparten av melken. Rør til du får en klumpefri røre.

  2. Smelt smør og la det avkjøles. Hell smøret i røren, deretter tilsetter du litt og litt av melken.

  3. Når all melken er rørt inn, rører du inn eggene.  

  4. La røren svelle i cirka 20 minutter før du begynner å steke.

  5. Noen stekepanner har non-stick belegg og da trenger man hverken smør eller olje. Hvis du har panne uten non-stick belegg, trenger du smøring til stekepannen.

Tips

Legg pannekakene i en stabel hvis du ønsker myke, varme pannekaker. Hvis du liker dem sprø, bør du legge hver pannekake for seg.

mat
mat

Brød eller rundstykker

Det er lite som smaker så godt som nybakt brød. Steker du brødet på en stein får du også en smak av villmark.

Ingredienser:

5 dl hvetemel

½ ss bakepulver

1 ts salt

1,5 dl vann

Olje eller smør til steking

  1. Bland hvetemel, bakepulver og salt.

  2. Tilsett vannet og kna deigen sammen.

  3. Del deigen opp til to brød eller flere rundstykker etter ønske.

  4. Lag brødene eller rundstykkene flate på sidene og stek de på begge sider. Enten i en stekepanne eller på en oppvarmet stein i bålet.

Vil du gjøre det litt enkelt, kan du blande det tørre hjemme og ha det i en boks eller pose i sekken.

mat
mat
mat

Pitabrød-pizza

Pizza er noe av det aller beste som finnes. Bruker du pitabrød som bunn er det også noe av det enkleste du kan lage. Bruk små bokser eller poser til ingrediensene og mål opp hjemme. Da slipper du ekstra vekt og overflødig mat.

Ingredienser:

Noen pitabrød til hver

Pizzasaus, tomatsaus eller créme fraiche

Strimlet skinke, pepperoni, parmaskinke, pølse eller annet ønsket fyll

Ost

La barna lage sin egen pizza. De kan velge om de vil ha hvit eller rød saus, hvilket fyll og hvor mye ost de skal ha på. Stek pizzaen i en stekepanne med lokket på. Da får du en jevnere stekt pizza. Legger du glør eller varme steiner fra bålet oppe på lokket får du stekt pizzaen med overvarme.

Kanelsnurr

Dette er egentlig bare en videreføring av de klassiske pinnebrødene. Tilsetter du sukker og kanel har du deilig bakst til både barna og kaffen.

Ingredienser nok til seks personer:

400 g hvetemel

100 g sammalt hvete, spelt eller rug

1,5 ts salt

2 ts bakepulver

3 ss sukker

2 dl vann

1 dl nøytral olje

Sukker og kanel etter ønske

  1. Bland mel, salt, sukker og bakepulver.

  2. Tilsett olje og vann og kna deigen sammen til den blir glatt.

  3. Del deigen opp i biter på størrelser med egg og rull de ut til lange pølser.

  4. Rull pølsa i en blanding av sukker og kanel før du tvinner den rundt en pinne.

  5. Hold pinnene over glør, og ikke for nær flammene. Er snurrene for nær flammene blir de svidd og ikke stekt. Pass også på at deigen ikke er for tykk rundt pinnen. Da blir den ikke stekt i midten.

mat
mat

Fiskesuppe

Den beste maten kan være den du fanger selv. Fisker du på riktig sted, og med riktig utstyr, er muligheten for å få fisk stor. Du kan steke fisken i panne, over bål eller lage suppe. Fiskesuppe kan lages med mange ingredienser eller holdes helt enkel. Vi anbefaler en enkel variant på tur.

Ingredienser:

1-5 selvfiskede fisk, avhengig av størrelse og fiskelykke

1 liten løk

2 gulrøtter

2 poteter

1 terning fiskebuljong

8 dl vann

1,5 dl matfløte

3 ss olivenolje

2 ss sitronsaft

Pepper og salt etter eget ønske

  1. Rens fisken og skjær den opp i biter.

  2. Skrell løk, gulrøtter og potet. Skjær de opp i ønskede biter eller strimler.

  3. Ha olivenolje i en kjele, putt poteter og løk i kjelen og la det surre i to til tre minutter.

  4. Ha buljongterningen i kjelen og hell vannet over.

  5. Hell gulrøtter i kjelen og la det koke opp på nytt.

  6. Tilsett matfløte og smak til med salt, pepper og sitron.

Server suppen sammen med ferskt brød.

dagstur

Eggerøre

Har du overnattet i skogen er det godt med omelett til frokost. Bruker du créme fraiche og smør får du ekstra god smak.

Ingredienser:

6 egg

25 g smør i biter

1 spiseskje créme fraiche

  1. Knekk egg i en stekepanne og tilsett smøret.

  2. Rør over medium varme til eggene begynner å klumpe seg.

  3. Tilsett créme fraiche og rør inn.

  4. Fjern stekepannen fra varmen mens eggene fortsatt er myke.

  5. Krydre etter ønske med salt og pepper.

mat
mat