Fenomenet fjelløping

Det handler om deg og naturen. Stien som snor seg oppover og bortover. Over lyng, mose og stein. Føtter som fører deg fremover mot fjellmassivet som reiser seg mot deg. Hvert eneste øyeblikk krever full tilstedeværelse, skjerping av sansene og koordinering av hele kroppen. Muskler, sener og et hjerte som slår. Rytmiske dunk i stillheten. Slike opplevelser gjør folk lykkelige. Du bør prøve.

 

Minimalismens inntog

Den tradisjonelle fjellturen er i ferd med å moderniseres. Minimalismen gjør sitt inntog over fjell og dal i Norges land  med joggesko, lett bekledning og sekk med lite volum. I sommer vil fjelløping være det mest trendy du kan gjøre over tregrensa. Likevel handler fenomenet fjelløping om noe helt annet enn trend. Fjelløping de neres av farten, distansen og minimalismen. Tempoet er raskere og distansene som tilbakelegges er større enn under en standard fjelltur. Lett oppakning og bekledning forenkler bevegeligheten i terrenget.

 

I Norge har fjelløping sitt utspring både fra det tradisjonelle friluftslivet og friidretten. Fjellet har alltid hatt en stor tiltreknings- kraft på nordmenn - komme til topps, nyte utsikten, føle på vær og vind. Løping i terrenget etablerte seg tidlig på 1900-tallet som konkurranseform gjennom idrettsgrenene orientering og terreng- løp. Og jogging ble en stueren hobby da løpebølgen skyllet over landet på 1970-tallet. Disse faktorene til tross, fjelløping er likevel et relativt nytt fenomen. Hvorfor?

Revolusjonen

 –Jeg mener at interessen for fjelløping skyldes flere faktorer. Uten tvil har revolusjonen av sko tilpasset robust fjellterreng vært avgjørende. De tunge fjell- skoene er erstattet av lette, solide joggesko med god friksjon som er suverene på sti og fjell. Samtidig søker stadig ere mot naturopplevelser, og slik får vi nye målgrupper til fjells.

Det sier romsdaling, fjelløper og Dynafit- ambassadør, Ola Hovdenak. Han er rekordholder av Trekanten i Trollheimen og Rondane 2k-maraton, og synes det er gledelig at stadig ere oppdager fjelløping som aktivitetsform.

-Fjelløping er enkelt og gir gode opplevelser. Revolusjonen av sko tilpasset fjellterreng har skutt fart de siste tjue årene. Sier Steffen Fjelldal, markedssjef hos distributøren 7 blåner, mener også at utviklinga av skreddersydde produktpakker har gitt fjelløping økt interesse.

–Utstyrsleverandørene er blitt mer bevisst på kategorien, og utvikler både utstyr og konsept som bygger opp rundt fjelløping. Fokuset er lette funksjonelle oppsett, hele pakka skal være skredder- sydd den aktiviteten du bedriver. Du får nå fjelløpe- oppsett med minimal vekt og maks funksjon. Alt fra sko, klær, sekker, drikkesystem og staver er tilpasset. Samtidig skyldes nok populariteten at folk er opptatt av å fortelle hva de driver med og skape sin egen identitet.

 

Kom deg til fjells

 Populariteten til fjelløping som trenings- og konkurranseform, stadfestes gjennom det stadig voksende antall motbakkeløp, fjellmaraton og ultraløp som arrangeres i Norge. Dyna t teamløper og råskinn Malene Haukøy Blikken, mener at folk tiltrekkes av det ekstreme aspektet ved fjelløping.

–Folk trigges av å pushe grenser. Samtidig er det å løpe i norsk natur estetisk veldig ott. Å løpe i fjellet gir en n opplevelse, samtidig som det er kult å utfordre seg selv. Haukøy gir gjerne et par tips til den som ønsker å melde seg på et fjelløp i sommer.

–Gjennom sesongen løper jeg med ere ulike par sko. Slik kan jeg teste hvilke som fungerer best i konkurranse. For meg er det viktig å kunne føle underlaget jeg løper på, derfor liker jeg best sko med tynn såle, lav hæl og godt feste. Det viktigste er å teste utstyret før man eventuelt deltar i konkurranser, for å unngå kjedelig ubehag som gnagsår av sko og sekk. På kroppen løper Haukøy med tights og ei lett trøye. Vindtett bukse og jakke som tar minimalt med vekt og plass, er i sekken om været er surt og kaldt. Hun har også tre konkrete treningstips før konkurranse.

–For det første må du trene på å løpe samme distanse et par ganger. Tren også på å løpe nedover- bakker, det er ofte like utfordrende som motbakker. Til slutt må du trene variert. Det er en vesentlig forskjell å løpe i fjellet jamført med løping på asfalt. Du må komme deg ut i terrenget.

- Fenomenet fjelløping er fascinerende. Du tren- ger et par sko og en sti. På relativt kort tid kan du tilbakelegge overraskende store avstander. Naturen gir en kompetanse som ikke kan læres andre steder. Likevel handler det mye om å oppdage seg selv. Være modig nok til å bli fysisk sliten, svett og snørrete. Flytt grenser du ikke trodde var mulig. Fjelløping er ikke trendy. Det er kun en ny form for menneskers behov av å være i fjellet. Og dette behovet er evig.

Salg! 50% på utvalgte varer fra Amundsen! Se mer