Enkle grep gjør alpinopplevelsen bedre

Det sier skiprepp-veteran Gudbrand Smith-Erichsen. Med 25 års erfaring som service-mann for Headalpinistene i World cup, er Smith-Erichsen mannen å lytte til.

Han har preppet skiene til topp-alpinister som Atle Skårdal, Marco Büchel og Aksel Lund Svindal og har jobbet med landslagene til Canada, Sveits og Østerrike, i tillegg til Norge. Likevel mener han bra utstyr ikke behøver å være dyrt.
 
– Man kan bruke mye penger, og masse tid på å optimalisere skiene, men med små tiltak kan du oppnå mye, sier Smith-Erichsen.
 
Han forteller at mange tenker feil når de skal handle alpinstøvler. Hvis støvlene presser litt på siden skal man ikke nødvendigvis gå opp en størrelse, eller tre.

 

-Det er mange som kjenner at det gjør litt vondt når man prøver støvler. Når de kjenner støvelen klemme ber de om større størrelse, og det er mange som kommer ut av butikken med opptil tre størrelser for store støvler, bare for å unngå at de klemmer på sidene. Når du står på ski med for store støvler vil føttene skli rundt inne i støvlene og det vil gi utslag i dårligere kantgrep og kontroll på skiene, sier Smitty.
 
Ifølge Smith-Erichsen skal du kunne strekke ut tærne, men ikke ha masse rom foran i støvlene. Kjennes støvlene smale må du bearbeide de og strekke dem, det går, men folk gjør det ikke. Dessuten vil føttene også tilpasse seg støvlene.
 
-På skispråket er det noe vi kaller sommerføtter og vinterføtter. Hvis du har gått hele sommeren med løse og luftige sko vil føttene ese litt ut. Det er sommerføtter. Har du hatt på deg tettsittende skistøvler gjentatte ganger over en periode vil føttene presses sammen og bli mindre. Det kaller vi vinterføtter.
 
Vinter og sommerføtter er noe «vanlige» folk ikke tenker på og vi ender ofte opp med å kjøpe støvler som passer til sommerføttene, men blir for store når føttene krymper inn etter noen dager på ski.
 
– Kjøper du støvler i riktig størrelse som heller ikke er for myke, er du på god vei mot fine skiopplevelser. 
 
Smith-Erichsen forteller at mange tenker feil når de skal handle alpinstøvler. Hvis støvlene presser litt på siden skal man ikke nødvendigvis gå opp en størrelse, eller tre.
 
– Mange gjør feil allerede når de velger støvler i butikken. Støvlene er kjempeviktig når man kjører alpint og man burde ikke tenke for mye komfort når man handler, anbefaler eksperten.
 

KJØP JUNIOR RACING GS-SKI ELLER SL-SKI

Er du litt over gjennomsnittet glad i å kjøre på ski vil du ha mye glede av å kjøpe junior racingski. Selv om du er voksen. Jo flinkere du er til å kjøre og jo fortere det går, desto mer utbytte får du av å kjøpe bra utstyr.
 
-Mange av de som kjører mye på ski, liker å kjøre fort, men mange av alpinskiene i butikken er ikke laget for å kjøre fort. Standardskiene vil begynne å vibrere når farten øker og mister også stabiliteten. Kjøper du ski i racing junior-klassen eller SL-ski, vil de holde seg stabile i høy fart og på dårlig underlag. Når folk kommer til meg etter å ha kjørt junior racing-ski for første gang er de helt i ekstase. Forskjellen er enorm, sier Smitty.

Vi har de siste årene hatt flere vintre med lite snø og ustabilt vær. Det har gjort at det ofte er isete og vanskelige forhold i bakken. «Vanlige» alpinski takler is og vanskelig underlag dårligere enn junior racing og SL-ski, men uavhengig av hilke ski du kjører vil de være sårbare på dårlig underlag. Er du uheldig og skader skiene i eller utenfor løypa, finnes det noe du kan putte i sekken som kan redde dagen.
Smitty
Smitty2

LITT UTSTYR 

–Ta med diamantfilen på tur. Kjører du på en stein vil kanten på skien bli skadet og denne skaden fjerner du med diamantfilen. For å kunne stole på skiene må de være stabile, så sørg for at kantene alltid er skarpe og fine, råder Smitty.

I tillegg til å holde kantene skarpe er det viktig å legge på grunnvoks jevnlig. Er du flink med hyppig pålegging av grunnvoks kan du godt droppe all annen smøring. Det er også lurt om du kjøper inn det nødvendige utstyret og lærer deg å vedlikeholde skiene selv.

–Intersport prepper gjerne skiene for deg, men ideelt sett burde du ha muligheten til å preppe skiene dine før annenhver skitur. Da kan det være lurt å ha de viktigste redskapene hjemme. 

Smitty legger vekt på at det er, og skal være enkelt å holde skiene i god stand. Hvis du har riktig utstyr, og hvis du har gjort de enkle forberedelsene skikkelig, er det bare å glede seg over gode, stabile ski-opplevelser, hele sesongen igjennom. 

Salg! 50% på utvalgte varer fra Amundsen! Se mer