RIKTIG
PREPPING

Arkiv

NÅR MAN ER I BAKKEN ØNSKER MAN SEG EN GOD OPPLEVELSE OG STØRST MULIG TRYGGHET. MED NOEN ENKLE GREP KAN DU BEHANDLE SKIENE SLIK AT DU FÅR BEDRE UTBYTTE AV UTSTYRET.

01

ØKT TRYGGHET OG MER SELVTILLIT //

Skarpe kanter er som nye dekk på bilen. Det gir deg økt trygghet og mer selvtillit, samt at utstyret reagerer mer eksakt på dine bevegelser. Størst forskjell føler du når det er hardt underlag. Dårlig glid er som å sykle med lite luft i dekkene. Nypreppede ski gir deg en bedre opplevelse. Det blir lettere å svinge, og skiene glir bedre over flate partier i bakken.

02

SLIPING AV KANTENE //

Start alltid med preparering av kantene. Da unngår du at det setter seg voks i slipeverktøyet. For å oppnå gode skjære-egenskaper i snø og is er det en forutsetning at kantene er jevne og uten sår.BEHANDLING AV STÅLKANTER DELES INN I 2 OMRÅDER


Metallkanter
Ved grovsliping av beleggskantene bruker du Swix Edger 2x2. Sett filen i posisjon 1 grader i filholderen, og still deg slik at tuppen av skien peker inn mot magen. Beveg filholderen fra midten av skien og mot deg med overlappende bevegelser. Snu skien og gjenta på andre kant.

Sidekanter Ved grovsliping av sidekantene bruker du også Swix Edger 2x2. Sett filen i posisjon 88 grader i filholderen. Sett skien på høykant, og still deg slik at tuppen av skien peker inn mot magen. Beveg filholderen fra midten av skien og mot deg, med overlappende bevegelser. Snu skien og gjenta på andre kant.VEDLIKEHOLD AV KANTENE

I likhet med sliping av kniver så er det ikke nødvendigvis behov for bruk av fil hver gang man sliper stålkantene. Bruk diamantbryne TAA400 som illustrert. Dette sparer tid, og resultatet blir som oftest meget bra. Hvis du føler at du ikke får skarpe kanter, kan du gå over med filen på samme måte som under grunnpreparering av kantene.

START ALLTID MED
PREPPING AV KANTENE

03

VOKSING AV ALPINSKI //

Når du glider alpinski kan du velge mellom universalvoks for alle snøforhold, eller voks for spesielle temperaturområder. Flytende voks er enklest å legge på. Fast voks kan gnis på og poleres med kork, men varer lenger hvis den varmes inn med smørejern. Hvis du velger smørejern så husk å bruke et jern som er laget for skismøring. Disse har metallplater og teknologi som sikrer stabil og jevn varme.

intersport_prod

UNIVERSALVOKS OG ENKEL PÅLEGGING

Swix F4 er en universal glidevoks med et bredt bruksområde. Voksen gir deg bedre glid under de fleste snøforhold. Swix F4 kommer i flytende og fast form. De mest aktuelle typene er Swix F4-100C, F4-150C flytende og Swix F4-60 i fast form. Ønsker du litt høyere ytelse og presisjon kan du velge Swix F4 Premium Warm, eller Cold. Disse er tilpasset snevrere temperaturområder og basert på historiens mestvinnende glidvokssystem- "Swix Cera Nova X".intersport_prod


04

PÅLEGGING AV GLIDEVOKS MED SMØREJERN //

Til denne metoden brukes glidevoks fra Swix Cera Nova X-systemet som for eksempel CHX eller LFX-voks.Velg den voksen som passer best innenfor den dagsaktuelle lufttemperaturen i skyggen.

Sett temperaturen på smørejernet som anvist på pakningen til den valgte voksen.

Drypp voksen i sikk-sakk-mønster på belegget. Temperaturen på smørejernet er riktig når voksen drypper relativt raskt, men ikke renner. Det skal ikke ryke av voksen.

Beveg jernet fra tuppen og bakover med en jevn og rask bevegelse. Ikke stopp opp underveis. Gjennomfør tre drag over hele belegget. La skiene avkjøles til romtemperatur.

Sikle av overflødig voks med en plexisikling. Ikke bruk mye kraft. Start foran og beveg siklingen i overlappende drag bakover.

Børst sålen med en bronsebørste fra tuppen og bakover. Børst cirka 10 drag med overlappende bevegelser. Forsøk å ikke legge hårene på børsten flate. Avslutt med blå nylonbørste.