Livet «makses» når rails og nypreparerte hopp åpenbarer seg i soloppgangen. Det er dette synet som får skikjører Anders Backe (31) til å lande triks mens resten av oss fortsatt søker tilflukt under dyna.

– Jeg hater å fryse, men står opp i fire-fem tiden på morgenen for å få med meg den beste tiden på døgnet. Jeg tar meg tid til å styrte en kopp kaffe for å våkne, selv om det sjelden hjelper, og så bærer det ut i kulda. Det er når jeg kommer til toppen av løypa jeg føler at alt klaffer. Morgensolen brer seg utover bakken og legger hoppene i et nydelig lys. Snøen er ny og urørt og klar til å «shreddes». Jeg kan fortsatt være trøtt når jeg står på toppen, men når skiene treffer bakken etter dagens første hopp, er jeg brått våken, og dagen er definitivt i gang, forteller Backe.

Det er disse dagene, hvor alt klaffer, som gir skiakrobaten gleden og motivasjonen han trenger for å planlegge og gjennomføre nye prosjekter.

– Følelsesregisteret blir «maksa» etter en sånn dag, og det kan jeg leve lenge på. Det er viktig for meg å oppleve sånne stunder for hele tiden å orke, og pushe sporten videre, sier Backe.

Ski er en altoppslukende interesse, i hvert fall hvis du er i samme liga som Anders Backe. De måneden mange nordmenn gledelig klarer seg uten snø og minusgrader, bruker Backe til å planlegge og dagdrømme om hva han skal gjøre når vinteren endelig vender tilbake.

– For meg er det ski 365 dager i året. Jeg tenker på hva jeg skal gjøre på ski i vinter, hva jeg håper jeg kommer til å klare og hvor jeg ønsker å kjøre. Jeg klarer ikke alltid å finne svarene, men jeg liker å tenke på ski. Skikjøring er jobben min, men mye mer altoppslukende enn det. Jeg er sjelden «ikke på jobb». Der andre går tur og ser fin natur eller kul arkitektur, tenker jeg hopp og rails og muligheten for kule skibilder, sommer som vinter, sier Backe.

Skibilder og video blir viktig for Backe i vinter, og han skal bruke vinteren godt. Er det noe alderen og tilværelsen som familiefar har lært ham så er det å planlegge bedre og å gripe de gode mulighetene som byr seg.

– Når jeg var yngre kjørte vi ski fra morgen til kveld, uansett vær og føre. Nå blir det kanskje færre timer på ski enn tidligere, men mer kvalitet. Jeg har blitt flinkere til å planlegge kjøringa, og å pushe grenser. Det kan være vanskelig å få til begge deler samtidig, men ettersom jeg lever av å pushe grenser, må jeg bare kjøre på!

Finn gleden

Maks moro har Backe det når han kjører twin tip, og i parken føler han stadig pusten fra ivrige tenåringsgutter i nakken. Han er imponert over hva de får til i løypa og derfor må han gjøre mer av det han er god på. Han vil finne sine egne ruter, lære nye triks og kjøre sitt eget løp, da blir vinteren god.

– Jeg må huske på å ha det moro, det er jo derfor jeg driver med dette. I tillegg til at jeg må dra på i snøen og gjøre det jeg kan, får jeg mye glede av utstyret mitt. I vinter er jeg veldig spent på de nye Head Trasher-støvlene som jeg har vært med å utvikle selv. Det å være med å utvikle og komme med innspill på støvlene gjør det ekstra artig å teste de ut og det tror jeg blir digg! Nye Head Caddy-ski til park og rekkverk-kjøring og nye Head Kore ski til pudderdager gleder jeg meg også til å kjøre! Nytt og spennende utsyr gir gode grunner til å glede seg litt ekstra til vinteren!

"For meg er det ski 365 dager i året"

- Anders Backe

Salg! 50% på utvalgte varer fra Amundsen! Se mer