Jakten på totimersløpet

Adidas Adizero Boston 6 og Adizero Adios

To timer er den magiske grensen maratonløpere ønsker å bryte. Med Adizero-serien håper Adidas å vinne kappløpet mot konkurrentene.

Den offisielle verdensrekorden på det 42,5 kilometer lange løpet er 02.02.57. Rekorden ble satt i Berlin Maraton i 2014 av kenyaneren Dennis Kimetto.

Flere løpeskoprodusenter vil bevise at det er mulig å løpe distansen på under to timer, og de har vært nær. I et spesialtilpasset løp klokket kenyaneren Eliud Kipchoge inn på 02:00:25.

Skoene er viktigst

For å komme under totimersgrensa etterstreber skoprodusentene å designe skosåler som gir mye energi i retur når du løper. En såle med mye energiretur vil sprette raskere ut til sin opprinnelige form og hjelpe deg mer i frasparket. I dag er Adidas Boost-sålen best på markedet og leverer såler med 82 prosent energiretur.

Verdensrekordholder Kimetto løp sitt rekordløp i Berlin med Adidas Energy Boost. Nå har Adidas utviklet skoene Adizero Boston og Adizero Adios, begge med Boost-såler.

Aidas Adizero Bosto og Adizero Adios

  • Mye energiretur

  • Lav vekt (Boston: 238 g mann, 202 g dame, Adios: 224 g mann, 186 g dame)

  • Stretchweb sitter veldig godt på foten

  • Nøytral pronasjon

  • 10 mm drop

Løper på racerbaner

Det er store forskjeller på rekordforsøkene på under to timer og den offisielle verdensrekorden. Det gjeldende rekordløpet til Kipchoge ble avviklet på racingbanen Monza i Italia. Banen er flat og har ingen skarpe svinger. Løpeforholdene var også optimale under rekordforsøket, ti grader celsius og tørr asfalt.

Kipchoge gjennomførte hele løpet sammen med etiopiske Lelisa Desisa og eritreiske Zersenay Tadese. Alle tre skulle prøve å bryte totimersbarrieren i et pilformet åttemannsfelt. Mens Kipchoge, Desisa og Tades løp sammenhengende, ble tre av de fem hjelpeløperne byttet ut med uthvilte løpere, hver runde (5 793 meter). Da var det alltid pigge løpere som skjermet de tre rekordjagerne for luftmotstand, og bidro med å holde tempoet oppe.

Tadese og Desisa klarte ikke å holde følge med Kipchoge som holdt høyest tempo, og fullførte på rekordtiden 02.00.25.

Prøver du et par Adidas Adizero Boston eller Adizero Adios, kan du selv føle hva skoprodusentene gjør for å lage de raskeste skoene, og hvordan fremtidens sko kommer til å bli. Disse skoene er forsket frem og designet for å sette fartsrekorder på lengre etapper, og skal man sette rekorder er det veldig viktig med bra utstyr!


Salg! 50% på utvalgte varer fra Amundsen! Se mer